‘De weerstand tegen Europa is oliedom’

Nederland heeft de afgelopen decennia honderden miljarden euro verdiend aan de Europese samenwerking. Juist ons land kon rijk en welvarend worden door de openheid van de Europese markt, waar onze bedrijven naar hartelust en succesvol konden en kunnen concurreren. Dat schrijven drie vooraanstaande ondernemers, c.q. economen in NRC Handelsblad. Frans Blom, senior partner en lid executive committee BCG, Hans Wijers, ex CEO van Akzo en nu commissaris bij diverse internationale ondernemingen en Coen Teulings ex directeur van het CPB en hoogleraar aan de universiteit van Cambridge en Amsterdam proberen hun stem te verheffen tegen de afkeer die veel mensen en daardoor veel politici hebben van de EU. En ook de sommetjes die zouden moeten uitwijzen dat we meer betalen aan de EU dan we ontvangen bestrijden ze. Het debat over de Nederlandse bijdrage aan de EU en de kosten van financiële hulp aan andere lidstaten, slaat de plank mis. Die kosten vallen in het niet bij de voordelen die we uit ons lidmaatschap halen. We moeten ons juist richten op optimale benutting van de grotere afzetmarkt die het EU-lidmaatschap biedt. Dus: niet strijden voor een kleinere, maar wél voor een goed functionerende EU. Sommige nu nog kleine economische activiteiten in Nederland, kunnen internationaal leidend worden door Europese standaardisering van wetten, regels en toezicht. Kansrijk zijn gaming, app-ontwikkeling, cybersecurity en agrofood. Als deze sectoren optimaal kunnen profiteren van de grenzeloze afzetmarkt in Europa, zijn zij de volgende generatie Nederlandse ‘schaatskampioenen’ onder de bedrijven. "Het debat over de Nederlandse bijdrage aan de EU en de kosten van financiële hulp aan andere lidstaten, slaat de plank mis. Die kosten vallen in het niet bij de voordelen die we uit ons lidmaatschap halen. We moeten ons juist richten op optimale benutting van de grotere afzetmarkt die het EU-lidmaatschap biedt. Dus: niet strijden voor een kleinere, maar wél voor een goed functionerende EU. Sommige nu nog kleine economische activiteiten in Nederland, kunnen internationaal leidend worden door Europese standaardisering van wetten, regels en toezicht. Kansrijk zijn gaming, app-ontwikkeling, cybersecurity en agrofood. Als deze sectoren optimaal kunnen profiteren van de grenzeloze afzetmarkt in Europa, zijn zij de volgende generatie Nederlandse ‘schaatskampioenen’ onder de bedrijven."

Bron(nen):   NRC Handelsblad      

25 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Karl Ruprecht Kroenen

  Lijkt wel een soort van geloofsprediking dit.

  Niet kijken naar feiten en omstandigheden maar blijven geloven in de gemaakte beloften.

 2. marianne martens

  Precies wat er wordt geschreven. Vele miljarden naar de industrie. Lijkt me dat het uitgangspunt volstrekt verkeerd door alleen maar naar geld te kijken en niet naar de sociale kant. Nu is er pas gepiep over sociale maatregelen.Zalm met getoeter in 2000, we gaan er allemaal op vooruit. Niet dus.Bijna alles is beroerder geworden. Metten een dubbele verhoging van het voedsel,verzekeringen, inhoudingen, angstpreken. Frans Blom en vooral Hans Weijers, ik ken ze. Heb me bij deze heren altijd afgevraagd of ze wel weten hoe een gewoon doodnormaal mens er uit ziet.Laten we nog even goed observer naar de Smurfen Voorzitters. Geen bezieling maar aanpassen aan alle grote Hufters van de belangenvertegenwoordigers etc. bla, bla, bla.

 3. jan

  Ergens snap ik iets niet, ben al ruim 40 jaar ondernemer, in heel Europa, heb de opbloei van de EEG aan de lijve ondervonden en ging er helemaal in op. Een ondernemer, waar ook ter wereld, is maar op een ding uit: Waar kan ik het goedkoopst het beste product met de beste kwaliteit en ondersteuning halen. Ik weet (die discussies kaart ik regelmatig aan bij mijn buitenlandse afnemers, een soort peiling) als NL niet meer in de EU en Euro zou zitten, koop je dan nog bij mij? Het antwoord is steen vast, zeker weten, en als jullie muntsysteem zou devalueren al helemaal. Andersom slapen we er een nachtje over. Als de politiek er zich mee bemoeit (uitsluiting, boycot), zoeken we wel een andere oplossing, maar we willen jouw expertise. punt.

 4. Johan van Vught

  De grote partijen bieden drie mogelijkheden, Euroja, Eurabia of EUSSR.
  Ik hoef ze alle drie niet, dus …… kies ik voor EuroNEE

 5. Johan van Vught

  Erg leuk trouwens..in ieder euroland wordt verteld dat ze meer krijgen uit Brussel dan ze betalen.. Ze denken zeker dat het klootjesvolk niet kan rekenen

 6. Raymond de greef

  Wat een artikel het wordt juist tijd ons te verenigen en deze corrupte ondemocratische zooi aan de kant te zetten.
  De Democratie en vrijheid van ons mooie Nederland staat op het spel de mensen die ons willen geloven dat de EU ons meer opbrengt dan wij betalen,liegt we hebben nog nooit zo,n hoge belasting druk gehad, heel veel werklozen,de banken,groote industie,en politici zijn de grootste rovers voor het gewone werk volk!
  Er was niets mis met de EEG het ging ons goed,maar de Bildenberg groep zet zijn plannen door het doel dat een paar rijke familie,s bepalen wat er in de wereld gebeurd, gewoon moderene slavernij!
  Het is nu wachten dat meer mensen in de Euro landen zien dat we al 10 jaar worden bedrogen door onze politieke leiders.
  De euro zal nooit slagen,is door onze strot geramd,maar als je dat zegt ben je een populist ,racist,en noem maar op geen sterk verweer van de gevestigde orde.
  Maar ga mij niet vertellen dat het sinds de euro goed gaat ,en vele met mij zien dit de groep die de macht kost wat kost willen behouden gaat op den duur verliezen want veel mensen zijn het meer dan Zat!

 7. Grietver

  Een grote afzetmarkt levert natuurlijk veel voordelen. Maar dat is geen reden om een stuk vrijheid in te leveren! Ik houd van Europa maar heb een afkeer van de EU. Dat veranderd waarschijnlijk wanneer we zelf de Europese Commissie mogen kiezen. Tot die tijd geld voor mij: Ik houd zoveel van Europa dat het beter zou zijn dat heel Europa uit de EU gaat.

  • kletsmajoor

   Als we zelf de Europese Comissie mogen kiezen is het te laat. Dan wordt de macht van de eurofiele politici gelegitimeerd en is de Europese Superstaat een feit. De europese natiestaten zullen dan afgeschaft worden.

   (in antwoord op Grietver)
 8. Point

  Als je dit artikel hebt gelezen dan weet je het zeker; op de PVV stemmen op 22 mei. Laat het protest hierdoor heel groot worden.

  • MGLMV

   Kunt u mij uitleggen hoe een bende kwaadaardige nitwits die niet te beroerd is om met halve nazi’s samen te werken, olv een racistische en van rancuneuze verbittering doortrokken blindganger, de oplossing heeft voor een met groeistuipen behepte EU?

   (in antwoord op Point)
 9. malky

  Hans Wijers (D66).

  nuff said.

 10. kletsmajoor

  Niemand is tegen samenwerking tussen landen en een gemeenschappelijke europese markt. Wat de europese burgers niet willen is bestuurd worden door autoritaire politici en bemoeizuchtige, verspillende bureaucraten. Ze hebben al veel leed veroorzaakt met het doordrukken van de Euro, de te snelle toetreding van landen die er lang niet klaar voor waren en het negeren van afspraken (‘no bailouts’, 3%-norm, etc). De europese burgers willen hun eigen land houden en niet opgaan in een superstaat alleen voor het prestige van de politici die dan menen een wereldmacht te mogen besturen.

  Ik vrees dat het te laat is om de EU nog te hervormen. Daarvoor hebben de eurofielen al te veel macht verzameld en bovendien moet je dan tegen ze vechten op hun eigen terrein. Dat ga je altijd verliezen. De enige andere optie is de EU afbreken en opnieuw opbouwen. Maar dan zonder de megalomane ideeën over een wereldmacht maar met de belangen van de landen en hun burgers centraal gesteld.

  • marianne martens

   U heeft hierin helemaal gelijk.Net Geert Mak gehoord met Sven. De twijfel benoemen is een grotere kracht dan het gebral van velen.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 11. input@nu

  Aan allen die in dit artikel weer een aanleiding te zien om tegen Europa te trappen: lees de titel en denk nog een keer na. Meer woorden zal ik hier niet over vuilmaken.

  • kletsmajoor

   ‘De weerstand tegen Europa is oliedom’

   De weerstand tegen Europa is windmolendom?
   De weerstand tegen Europa is zonnepaneeldom?
   De weerstand tegen Europa is kerncentraledom?
   De weerstand tegen Europa is aardgasdom?

   De weerstand tegen Europa is landbouwsubsidiedom?
   De weerstand tegen Europa is rechte komkommerdom?
   De weerstand tegen Europa is kromme banaandom?
   De weerstand tegen Europa is olijfolie-uit-een-flesjedom?

   De weerstand tegen Europa is Eurodom?
   De weerstand tegen Europa is ECBdom?
   De weerstand tegen Europa is EFSFdom?
   De weerstand tegen Europa is ESMdom?

   De weerstand tegen Europa is Ierlanddom?
   De weerstand tegen Europa is Griekenlanddom?
   De weerstand tegen Europa is Spanjedom?
   De weerstand tegen Europa is Portugaldom?
   De weerstand tegen Europa is Cyprusdom?

   (in antwoord op input@nu)
 12. pir

  Wat raar, NL verdient zoveel geld aan Europa maar de Nederlanders betalen zich schijnbaar suf aan verborgen en zichtbare belasting en houden per saldo steeds minder over (ca 30pct v/h bruto inkomen) en krijgen daar ook nog eens steeds minder voor terug van onze louche geprivatiseerde overheidsbedrijfjes…. Wie wordt er nou eigenlijk wijzer van???

 13. Bart Matthesius

  ik snap al dat anti-euro sentiment echt niet. Bureaucraten in Brussel die voor ons beslissen? dat is helemaal niet zo, het zijn onze eigen ministers die de knopen doorhakken. Als je vind dat er verkeerde beslissingen gemaakt worden moet je bij hen wezen.

  Het kost ons alleen maar (alles gaat naar het oosten / zuiden): blind kijken naar de netto afdracht zonder de invoer / uitvoer / handel mee te nemen.

  Enorme bureaucratie en verspilling: Ik heb geen idee eerlijk gezegd, maar heb hier vooralsnog geen overtuigend bewijs van gezien (europarlementariers die enorme bedragen declareren? Ja, maar het zelfde speelt zich overal in de politiek af).

  Kijk naar de feiten, zonder emotie, en geloof niet alles wat je hoort of leest klakkeloos.

  • Grietver

   Als ze niets voor ons bepalen, wat denk je dan dat ze daar doen? Het meest recente voorbeeld is het download verbod.
   Het EP heeft ja gezegd en dan bestaat er geen democratisch instrument om er ooit nog iets aan te doen. EC wetgeving is een eenrichtinsweg. Zo is het bewust ontworpen en het deugt niet.
   Nu is het an sich geen heel belangrijk onderwerp, maar wel een goede illustratie.

   (in antwoord op Bart Matthesius)
   • Edsworld

    Het Europese hof (dus rechters) hebben bepaald dat er niet meer gedownload mag worden. Je hoort dus iets en verbind daar een conclusie aan.

    (in antwoord op Grietver)
  • PaulusJ

   Naar de feiten kijken of je ogen sluiten en naar de propaganda, ja dat is het, luisteren en je de waarheid ontzeggen.
   Lees Baudet eens als feiten je echt interesseren. Of Duitse professoren econonomen van AfD.
   O nee. die ken je niet of je favorite krant heeft hen al afgemaakt en besmeurd om hun opinie. Karaktermoord nummer zoveel in de EU discusie.

   (in antwoord op Bart Matthesius)
 14. Paulus

  Ik stem voor Europese samenwerking , maar tegen dat monsterlijke gedrocht van een EU . Wat een walgelijke vertoning en zelfverrijking daar in Brussel en / of Straatsburg .

 15. PaulusJ

  Als de leugens, de propaganda, de subsidies en de onderdukking/omkoping van kritische geluiden maar groot genoeg is geloofd het volk alles.

  Dat de EU goed voor ons is bijvoorbeeld. En ons iets opleverd.

  Dat het geen anti democratische machtsovername is door een kleine elite.

  Vraag het eens aan de 50% werklozen in Spanje, Griekenland en Portugal hoe fijn de EU is. Of aan de UK, de hardst groeiende economie van de Eurozone, +7% en nu de 4e econonomie van de wereld, hoe goed de Euro voor ze zou zijn.
  Belangen, chantage, leugens, fabels en onderdrukking.
  Van de EU tot het koningshuis.

  En het volk staat te juichen en te zingen

 16. Dead Silence

  Europa is Nigel Farage.

 17. Meester Proper

  Allemaal leugens. Grote bedrijven verdienen goud aan Europa maar de Europese burgers zitten met de ellende: grensoverschrijdende criminaliteit, verdringing op de arbeidsmarkt en verpaupering.
  Europese burgers zouden veel beter af zijn als ze de miljoenenverslindende en inefficiënte bestuurlagen in Brussel Straatsburg en Luxemburg gewoon zouden afschaffen.

Reacties niet toegestaan