Fraude met zorgbonus: Duizenden euro’s voor de directeur, familie op de loonlijst

Duizend euro kregen de harde werkers die tijdens de coronacrisis met de handen aan het bed stonden. Er blijkt echter zwaar misbruik te zijn gemaakt van de zorgbonus, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Iedere zorgmedewerker die tijdens de eerste coronagolf in 2020 in de frontlinie werkzaam was, ontving duizend euro zorgbonus. Het geld was bedoeld voor bijvoorbeeld IC-verpleegkundigen of verzorgenden in verpleeghuizen. De kosten rezen echter de pan uit. De bonus bleek 800 miljoen euro hoger uit te vallen dan begroot.

Dat komt doordat er op grote schaal is gefraudeerd door zorginstellingen. Zo zijn personeelslijsten aangepast om meer bonussen binnen te halen. Er werden bijvoorbeeld allerlei familieleden op de loonlijst gezet. Zorgdirecteuren, die meerdere bedrijven hadden, trakteerden zichzelf ook op meerdere bonussen, terwijl die eigenlijk überhaupt niet voor hen bedoeld waren. Er waren ook eigenaren van nieuwe bedrijven die een bonus aanvroegen terwijl ze nog helemaal geen cliënten hadden. Ze verzorgden dus helemaal niemand tijdens de eerste coronagolf.

Kleine zorgbedrijven
Bij tientallen bedrijven roepen de jaarrekeningen vragen op. De directeur van Gouden Zorg thuiszorg vroeg voor bijna 20.000 euro aan zorgbonussen aan. Dat zou betekenen dat elf mensen een bonus hebben gehad (rekening houdend met belasting). Maar er waren slechts vijf mensen in dienst. RTL Nieuws legt uit dat vooral kleinere bedrijven in de thuiszorg en jeugdzorg vaak frauderen. Eerder is al aangetoond dat er honderden dubieuze zorgbedrijven zijn in Nederland, die bijvoorbeeld torenhoge winsten maakten. Deze bedrijven blijken nu ook weer relatief vaak te hebben gesjoemeld met de zorgbonus.

Het ministerie van Volksgezondheid doet zelf ook onderzoek naar de fraude met de zorgbonussen. Ze hebben al van vier bedrijven aangifte gedaan.