‘Griekenland doet denken aan Lehman, maar dan erger’

"Wat denkt u dat er gebeuren zal, als Griekenland valt? Dan worden de schijnwerpers uiteraard gericht op landen als Ierland, Portugal en Spanje. Die landen komen onder zware druk. Maar ook België zal het moeilijk krijgen. En Frankrijk. Kijk naar de staatsschuld en je ziet wat er gaat gebeuren."
Didier Reynders, de Belgische minister van Financiën, pakt het anders aan de Jan Kees. In de Waalse krant La Trubune bezweert hij niet à la de Jager dat het allemaal goed komt, dat we er als land zelfs aan gaan verdienen, als het mee zit, dat we het gewoon aan hem moeten overlaten. Nee, hij schetst het armageddon dat losbreekt als Griekenland ten onder gaat.
Didier Reynders: "We hebben de grote stresstest van 2008 gezien. Toen vertrouwden in de financiële wereld niemand elkaar meer en kwam alles krakend tot stilstand. Als dat weer gebeurt heeft dat dramatische gevolgen voor Europa. Je weet niet waar de besmetting dan ophoudt..."
Hij moet ook niet veel hebben van de krokodillen tranen van Duitsland en Nederland. "Toen Griekenland de Euro inkwam in 2001 wisten we allemaal dat de cijfers niet klopten. Ik bekleedde toen zelf het voorzitterschap en we wisten het allemaal en niet pas jaren later."

Lees ook de analyse van de BBC: Greece crisis: Not Europe's Lehman (it could be worse)

Bron(nen):   La Tribune  BBC