Euro op breken. Spectaculaire draai sentiment slechts adempauze volgens beleggers

De euro staat op breken, volgens veel deskundigen. De politici zien kans zolang ruzie te maken dat de tijd die er was voor een ordelijke oplossing verstreken is. Pieter Wind van ING in De Telegraaf: "De markten roepen om leiderschap. Zonder leiderschap eindigt dit onherroepelijk in het breken van de euro.
Een harde afstraffing van Italië en escalatie van de eurocrisis is dinsdag nog op een haar na vermeden. Na paniek in de ochtend herstelden de financiële markten zich, mede dankzij berichten dat China Europees staatspapier koopt.
Marktvolgers waarschuwen dat het om uitstel en niet om afstel van de crisis gaat. ‘Dit is een adempauze na de scherpe koersdalingen van de afgelopen dagen’, zegt kredietanalist Padhraic Garvey van ING in Amsterdam in het FD. ‘Het zegt niets over wat er morgen of overmorgen gebeurt.’
Terwijl de Europese ministers van financiën zich in Brussel voor de tweede dag op rij beraadden over de aanpak van de schuldencrisis, explodeerden dinsdagochtend de rentes van Italië en Spanje.
Aan het einde van de ochtend ging totaal onverwacht de druk van de ketel. De Spaanse en Italiaanse rentes liepen hard terug en eindigden de dag zelfs onder de niveaus van maandag. Ook de beurzen en de euro herstelden zich.