Toch: gas en kernenergie krijgen tijdelijk groen EU-label

Economie
door anp
woensdag, 02 februari 2022 om 12:54
gas en kernenergie krijgen tijdelijk groen eu label1643802980
Investeringen in gas en kernenergie krijgen tijdelijk en onder voorwaarden een groen EU-label. De Europese Commissie blijft er ondanks kritiek van experts en weerstand bij sommige lidstaten bij dat de twee energiebronnen voorlopig moeten worden ingezet om de overgang naar een schonere samenleving te versnellen, blijkt uit de presentatie van de Europese ‘groene investeringsgids’.
In de omstreden classificatie van duurzame financiering beschouwt de commissie gasgestookte installaties als groen indien sprake is van lage uitstootwaarden, zoals minder emissie dan 270 gram kooldioxide (CO2) per kilowattuur. In 2035 vervalt het groene stempel voor gas, voor kernenergie wordt dat 2045. Het dagelijks EU-bestuur erkent dat gas en kernenergie geen hernieuwbare energiebronnen en niet per se groen zijn, maar ze zijn nodig om de klimaatdoelen te bereiken.
De EU wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Daarvoor moet de CO2-uitstoot in de EU al in 2030 met 55 procent ten opzichte van 1990 zijn teruggebracht. Om dat gedaan te krijgen zijn veel privé-investeringen nodig. De classificatie is van groot belang voor beleggers en investeerders die hun geld in duurzame projecten willen steken en zo bijdragen aan de reductie van CO2-uitstoot. De groene investeringsgids moet ook voorkomen dat financiële producten worden aangeboden die eigenlijk helemaal niet zo duurzaam zijn als de verkoper wil doen geloven. Dit staat bekend als ‘groenwassen’.