‘Amsterdams personeel is lui, ongemotiveerd en onbeleefd’

Amsterdams personeel is lui, ongemotiveerd en onbeleefd. De klanttevredenheid en productiviteit liggen volgens ondernemers lager dan elders in Nederland. Dat schrijft het Parool. Topman Henk van der Kwast van de beursgenoteerde Stern Groep, het grootste autobedrijf van het land, raakte de laatste jaren naar eigen zeggen een 'fortuin' kwijt aan afvloeiingsregelingen voor nauwelijks vooruit te branden Amsterdammers. "En niemand die zich afvraagt of dat eigenlijk wel normaal is." "En zodra je kritiek durft te hebben, krijg je een grote bek. Je zou de cijfers eens moeten zien. De productiviteit en de klanttevredenheid liggen in Amsterdam en omgeving veel lager dan elders in Nederland. Service verlenen moet je prettig vinden, maar in Amsterdam wordt het kennelijk als een vernedering ervaren. In winkels word je weggekeken, in restaurants wordt het eten zo voor je neergekwakt. Waarom zijn er juist hier altijd problemen met taxi's?" Werkgeversorganisatie VNO-NCW onderkent het probleem: "Het geldt eigenlijk voor alle takken van sport, van de detailhandel en restaurants tot aan loketten van overheidsinstellingen toe," zegt Petra Tiel van VNO-NCW. "Terwijl voor ondernemers dat ene stapje extra, juist in deze tijd, het verschil kan maken. Consumenten zijn steeds mondiger geworden. Vrijwel alles kan tegenwoordig op internet worden besteld."
 
 

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Meester Proper

  Lui, ongemotiveerd en onbeleefd: de Amsterdammer in een notendop.

 2. Kopje thee

  Inderdaad. Doe als Amsterdammer eens een dagje Maastricht of Den Bosch en je gelooft je ogen niet: je wordt vriendelijk, snel en correct bediend!

 3. Diederdick

  Klopt.
  Wordt in veel winkels niet eens in het Nederlands te woord gestaan.
  GVB is helemaal een drama met vadsige, onverzorgde dames die iedereen afsnauwen die hun tram binnen durven te komen.
  Restaurants…duur, onhygiënisch, ongegeneerd ongeïnteresseerd…

  Ook voor normale bedrijven geldt dat ze liever personeel uit de omliggende dorpen, steden halen dan Amsterdammers aan te nemen. Productiviteit, inzet, verzuimcijfers liggen buiten A’dam een stuk hoger. Heb zelf namelijk ook die ervaring.

 4. AT

  Het is niet altijd mijn stijl, maar toch even kort door de bocht: Amsterdammers zijn vooral zelfingenomen en voelen zich verheven boven de rest van Nederland. Ik kom er heel vaak en het valt me elke keer op. ‘Lui’, ‘ongemotiveerd’ en ‘onbeleefd’ zijn symptomen van die zelfingenomenheid. Het is ronduit schandalig hoe je in veel horeca wordt behandeld, alsof je bijna dankbaar moet zijn dat je binnen mag komen.

  • Karl Ruprecht Kroenen

   Oh ja joh?

   Ik heb nergens last van en woon er al heel lang, dus het zal wel aan jou liggen denk ik dan.

   (in antwoord op AT)
   • AT

    Gezien andere reacties en de strekking van het artikel ligt het niet alleen aan mij. Misschien woont u er dusdanig lang dat u het niet meer merkt of dezelfde instelling heeft? Dat u er geen last van heeft betekend niet dat het niet waar is…

    (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
    • Karl Ruprecht Kroenen

     Ja dat zal het zijn….

     Wat een gelul zeg.
     Echt een pagaaien topic dit.
     Iedereen heeft wel wat te zeiken en iedereen heeft wel een keer een mindere ervaring in Amsterdam gehad.

     Ik heb zat mindere ervaringen in andere steden gehad.
     Is dat dan meteen een maatlat?

     En wat meneer Stern vindt?
     Hij heeft waarschijnlijk meer een probleem met taaie mensen die zich niet laten naaien door de baas, want dat is wel een feit, de echte Amsterdammer is dus geen slaaf van de baas en bijt goed van zich af.

     Maar goed, wat ik al zeg, nergens last van ,wordt bijna altijd netjes behandeld in Mokum.

     (in antwoord op AT)
     • AT

      Ik heb ook zat mindere ervaringen in andere steden gehad maar spreek dan niet van een tendens. Ik ben zelf Rotterdammer en vind Rotterdam een ‘ploertenstad’. Heb ik hier bij een ander artikel al eens over geschreven. Ik hou als Rotterdammer van Amsterdam, vind het een levendige stad met veel diversiteit in voorzieningen. Waar je ook komt, het bruist. Maar net als dat ik Rotterdammers over het algemeen ‘ploerten’ vind, vind ik Amsterdammers over het algemeen ‘zelfingenomen’, ze hebben een ‘air’. Ik heb genoeg Amsterdamse vrienden die precies hetzelfde zeggen. Ik ben blij voor u dat u het anders ervaart.

      Jarenlang heb ik bij een bureau gewerkt met een vestiging in Rotterdam en Amsterdam. Wij werkten gemiddeld 60 uur per week, in Amsterdam wilde men vooral vier dagen per week werken. Wij liepen er keurig bij, in Amsterdam waren de korte broek en teenslippers gewoon. De crisis kwam, de Rotterdam vestiging draaide door en is zelfs gegroeid, de Amsterdam vestiging is gesloten omdat men geen tandje wilde opschakelen. Verstandig hoor, vooral niet naar een baas luisteren die topondernemer is.

      (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
     • Karl Ruprecht Kroenen

      Duidelijk.

      (in antwoord op AT)
     • Oh_Oh_SarCastro

      Ja.. de ECHTE Amsterdammer. Daar zit het hem juist in, de meeste mensen die in Amsterdam wonen zijn geen echte Amsterdammers maar import dat zich maar als geforceerde hipster gaat gedragen om erbij te kunnen horen.

      (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
     • Karl Ruprecht Kroenen

      Ik bedoel dat eigenlijk ook, maar de echte Amsterdammer is uitstervende.

      Wat er nu loopt is inderdaad grotendeels import.

      (in antwoord op Oh_Oh_SarCastro)

Reacties niet toegestaan