Huizenbouwers: veel minder nieuwbouwwoningen verkocht in januari

Het aantal nieuwbouwwoningen dat in januari werd verkocht lag met ruim 2500 veel lager dan normaal. Dat komt doordat er weinig locaties worden toegekend en er dus minder gebouwd kan worden, stelt brancheorganisatie WoningBouwersNL. De organisatie vindt de daling zorgelijk omdat daarmee "het woningmarktdrama steeds groter" wordt.

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen lag vorige maand haast een derde lager dan in januari 2021. Ook ten opzichte van het langjarig gemiddelde over januari is het aantal laag, het ligt 18 procent onder dat gemiddelde. En dat terwijl de vraag naar nieuwbouwwoningen "extreem hoog" is. Vooral eengezinswoningen zijn volgens WoningBouwersNL gewild, "terwijl het aanbod juist historisch laag is".

De kleine uitgifte van bouwlocaties heeft ook te lijden onder het zogeheten Didam-arrest van de Hoge Raad, meent de brancheorganisatie. De hoogste rechters bepaalden dat overheden bij de verkoop van vastgoed en grond een toetsbare en onafhankelijke selectieprocedure moeten volgen. "Veel gemeenten grijpen dit aan om alle verkopen uit het verleden opnieuw onder de loep te nemen", stelt directeur Coen van Rooyen van WoningBouwersNL. "Dit leidt tot nog meer uitstel en vraagt echt om spoedige actie van de minister om het tekort niet nog verder te laten oplopen."