ICT-projecten overheid: bijna helft begrotingen flink overschreden

Vandaag was het laatste verhoor van de parlementaire onderzoekscommissie ICT onder leiding van Ton Elias. Hij is kritisch over de falende ICT-projecten van de overheid. "Er is vaak te weinig inzicht in tijd, geld en kwaliteit. De overheid is onvoldoende daadkrachtig." NRC zette op een rijtje wat dat gebrek aan daadkracht heeft gekost. 34 van de 74 door de overheid als 'groot' bestempelde ICT-projecten bleken meer dan 10 procent duurder dan begroot. Op een budget van 1,7 miljard euro werd in totaal zo'n 930 miljoen euro meer uitgegeven dan oorspronkelijk de bedoeling was. ICT-leverancier Capgemini was in ruim een derde van de gevallen betrokken bij de uitvoering, maar ook Atos, Ordina en CGI werkten veelvuldig mee aan de projecten. De gegevens van het NRC geven eigenlijk nog een te rooskleurig beeld, omdat een aantal kosten niet in de officiële cijfers te zien is. Zo meldt de Algemene Rekenkamer dat automatiseringsproject Speer van Defensie ongeveer 950 miljoen euro kostte, terwijl het ministerie zelf het op 267 miljoen houdt. Om budgetoverschrijdingen te vermijden worden grote projecten soms opgesplitst in kleinere projecten, niet langer als 'groot' genoemd of worden de doelen naar beneden bijgesteld terwijl het budget even groot blijft. Het ergst ging het mis met het systeem waarmee Financiën belastingtoeslagen wou gaan afhandelen. Het was begroot op 56 miljoen euro, maar kostte uiteindelijk 240 miljoen. En het kostte Capgemini geen twee jaar, maar zes jaar om de opdracht uit te voeren.    

Bron(nen):   NRCQ  NOS    

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Betweter

  Ligt het probleem niet meer bij de veel te ingewikkelde regels en eisen die daaruit voortvloeien? Ik denk dat een kleinere/eenvoudigere overheid en eenvoudigere (belasting-)regels de automatisering eenvoudiger maakt. Dus minder grote projecten …

 2. Glorix

  We laten ons in Nederland op alle gebieden besturen door volstrekt incapabele mensen. Als Nederland een zakelijke onderneming zou zijn, zouden de huidige heren/dames bestuurders niet eens voor een sollicitatiegesprek worden uitgenodigd omdat ze volstrekt ongekwalificeerd zijn voor de functie die ze moeten uitoefenen. Het merendeel van de incapabele bestuurders is aan hun baantje gekomen door de baantjescarroussel van de almachtige politieke partijen. Zolang men maar voldoende “ja” knikt en likt naar de partijtopr, komt dat maatschappelijk succes vanzelf. Hoe lang pikken we dit wanbeleid nog ?

 3. vanhetgoor

  Het probleem is dat de overheid te veel geld heeft en de adviseurs van de overheid niet afgerekend worden op resultaat. Als er dus foute beslissingen worden genomen dan komt er alleen meer geld en geen represaille.

  Men zou er goed aan doen om Windows vaarwel te zeggen, niet al te lang geleden is men afgestapt van de main-frame, god mag weten waarom!!! (drie uitroeptekens dus ik meen het) Ook zou men moeten decentraliseren, het is tegenwoordig mogelijk om op één computer de hele GBA van alle plaatsen in Nederland bij te houden, als we voortaan in elke gemeente een back-up zouden neerzetten van de hele Nederlandse administratie dan kan er niets meer zoek raken.

 4. Pianoman

  ze proberen steeds een slechte samenwerking op te lossen met ICT, kansloos. Je koopt ook geen auto omdat je niet kunt rijden.

Reacties niet toegestaan