Nederland favoriete belastingparadijs van Amerikaanse multinationals

Niet voor niets is Nederland de laatste tijd in opspraak als belastingparadijs: er is geen land ter wereld waar zoveel geld om fiscale redenen wordt gestald. Dat schrijft de Volkskrant. De 500 grootste Amerikaanse bedrijven, de Fortune 500, parkeerden in 2010 93 miljard euro in Nederland. Dat is veel meer dan wat er verdwijnt naar bekende belastingparadijzen als Bermuda of de Kaaimaneilanden. Ook een bv'tje in ons land is voor een beetje multinational de gewoonste zaak van de wereld: 48 procent van de Fortune 500 heeft er een. Het is onderzocht door twee activistische Amerikaanse organisaties Citizens for Tax Justice (CTJ) en de Public Interest Research Group PIRG. Maar Amerikaanse bedrijven komen volgens het ministerie van Financiën niet alleen naar ons land vanwege fiscale voordelen. De bedrijven hebben ook hoofdkantoren en distributiecentra. Dat lijkt echter maar een klein deel van het verhaal. Nederland hanteert namelijk de deelnemingsvrijstelling en dat levert de Nederlandse economie zo'n 3 miljard euro op. Het houdt in dat winsten van dochterondernemingen niet nog eens belast mogen worden. Ook hoeft er in ons land geen belasting te worden betaald over royalties. De vraag is of dat allemaal zo maar mag. Naar aanleiding van de ophef over koffieketen Starbucks, die zijn winst doorsluisde naar Nederland start de Europese Commissie een onderzoek naar de belastingpraktijken van Nederland.  

Bron(nen):   Volkskrant      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. malky

  “De vraag is of dat allemaal zo maar mag.”
  Dat is geen vraag, uiteraard mag dat, want we kunnen in ons eigen land nog wetten bepalen, nu zal het mij niet verbazen dat ons eurofiele graaituig inmiddels dat ook via de achterdeur verkwanseld heeft.

  Zeer “verrassend” dat de democratie hatende commissie nog geen maand na de fopverkiezingen de moed heeft weten op te vatten een onderzoekje te starten.

 2. bierneus

  En weer een artikel op Wel.nl met als ondertoon ‘oh wat een valse bedrijven, ze proberen zo min mogelijk belasting t e betalen, wat een schande!”.
  Het de plicht van bedrijven om binnen de kaders van de wet te proberen de kosten zo laag mogelijk te houden, inclusief belasting. Niet het maximeren van de belasting inkomsten zou een doel moeten zijn, maar het minimaliseren van hoeveel je van bedrijven en personen moet afpakken om het land draaiende te houden.
  En laat al die ‘schande’ roepers hun mond houden zolang ze zelf hun hypotheek rente af trekken, of bij de belastingdienst om ‘toeslagen’ vragen..

  • Heldoppantoffels

   Al die ‘schande roepers’ oftewel jan met de pet, die betalen wel de volle mep belasting ondanks dat beetje belastingaftrek.

   (in antwoord op bierneus)
  • Caspar Mulders

   Zielige verdediging van geinstitutionaliseerde corruptie – we laten ze geen belasting betalen, want anders gaan ze misschien wel weg. Dit soort multinationals worden een feodale aristocratie, die straffeloos kunnen doen wat voor een ander een fiscaal misdrijf zou zijn.

   Lees Piketty eens, zou ik zeggen. Dit soort praktijken dreigen de samenleving EN de economie wereldwijd kapot te maken.

   (in antwoord op bierneus)
   • Heldoppantoffels

    Inderdaad, maar bierneus loopt liever blind achter deze bedrijven aan.

    (in antwoord op Caspar Mulders)
    • Caspar Mulders

     Kennelijk. Jammer dat er zo veel mensen zijn die niet begrijpen dat zij ZELF bestolen worden door deze roofridders van de 20e/21e eeuw. Neem de ‘durfkapitalisten’ die de Hema hebben gekocht – die maken kunstmatig verlies (door de Hema enorme bedragen aan andere bedrijven van dezelfde club ‘durfkapitalisten’ te laten betalen) zodat ze enorme bedragen ‘terug’ krijgen van de belasting – dat is het beroven van het hele land! En dan maken mensen zoals de bovenstaande zich druk over hele belangrijke zaken, zoals de vraag of en hoe vaak een overvaller naar de Moskee gaat…

     (in antwoord op Heldoppantoffels)
   • bierneus

    Haha…pikette! Van dat boek dat men maar tot pagina 26 leest…

    (in antwoord op Caspar Mulders)
    • Caspar Mulders

     1) Piketty
     2) Dat jij nu niet verder leest is niet mijn probleem.
     3) Duidelijk dat je geen argumenten hebt als je met dat soort onzinnig gereutel aan komt zetten.

     (in antwoord op bierneus)
 3. Heldoppantoffels

  Goede zaak dat de EU dit onderzoekt. Belastingparadijzen stelen van bevolkingen.

  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-2013/tax-free-tour.html

Reacties niet toegestaan