Wim Kok: ‘Nederland moet de euro redden’

‘Europa heeft geen tijd om fouten te maken’Wim Kok gebruikt een interview in het FD om een bijna hartstochtelijke oproep te doen de Euro te redden. Nederland moet het voortouw nemen in de discussie over het hervormen van de eurozone, vindt Kok. Als een van de architecten van de euro noemt Kok het onvermijdelijk dat meer coördinatie van het financieel-economisch beleid van eurolanden naar Brussel verschuift. Meer macht naar Brussel, minder autonomie.
Verder vindt Kok dat zonder taboes een discussie moet plaatsvinden over de voors en tegens van een groter noodfonds. Ook moet open debat worden gevoerd over de condities waaraan moet zijn voldaan ingeval de eurozone de uitgifte van euro-obligaties in de toekomst zou willen overwegen.
Kok: ‘Nederland kan in dat debat een rol van betekenis spelen.

Maar de PVV is het probleem. ‘CDA en VVD zien dat het Nederlandse belang voor een deel in de kracht van Europese samenwerking ligt, maar de belangrijke gedoogpartij waarop dit kabinet steunt, neemt een radicaal andere houding aan. Dat gaat kraken. Als Europees beleid moet worden gevoerd terwijl in de corridors van de Tweede Kamer steeds luider klinkt dat dit niet in het belang van Nederland is, dan gaat zich dat vroeg of laat binnen de gedoogconstructie wreken. Er zit te veel spanning op een hoofdpaneel van het regeringsbeleid."

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad (betaald)