Vertrouwen in woningmarkt neemt toe

Economie
door anp
donderdag, 19 juni 2014 om 8:27
vertrouwen in woningmarkt neemt toe1403148965
Het vertrouwen van starters en koopwoningbezitters in de woningmarkt neemt toe. Vooral de verwachting over het aantal huizen dat wordt verkocht is gestegen. Verder denkt ruim twee derde dat de huizenprijzen gaan stijgen. Dat is de hoogste score sinds 2008, blijkt uit een donderdag gepubliceerd kwartaalrapport van ING.
De woonindex van de bank die het vertrouwen meet, steeg in het tweede kwartaal met 3 punten naar 114, ruim boven de neutrale stand van 100.
,,Starters en koopwoningbezitters verwachten een flinke stijging van de huizenprijzen'', zegt Dennis Noordervliet, directeur Marketing Hypotheken bij ING. ,,Dit kwartaal verwacht 68 procent een stijging ten opzichte van 54 procent vorig kwartaal. Het aantal koopwoningbezitters dat het een gunstige periode vindt om te kopen, is in de afgelopen drie kwartalen gelijk gebleven (6 op de 10). Onder starters is dit 8 op de 10.''
Verlies
Uit het kwartaalbericht blijkt verder dat bijna de helft (44 procent) van de koopwoningbezitters bereid is maximaal 30.000 euro verlies te nemen bij verkoop van de woning en dit bedrag mee te financieren bij aankoop van een nieuwe woning. Een derde is niet bereid om met verlies te verkopen en 17 procent weet het niet.
Vier op de tien koopwoningbezitters zijn overigens niet bekend met de mogelijkheid om de restschuld mee te financieren bij aankoop van een nieuwe woning. Noordervliet: ,,Het is voor bestaande hypotheekklanten mogelijk om deze restschuld mee te financieren. Dat kan verstandig zijn omdat de woning waar je heen wilt verhuizen ook in prijs is gedaald, mogelijk zelfs meer dan je eigen huis.''