Bermuda aan de Rijn: Nederland is een van de hoofdbelastingparadijzen ter wereld

Van de 100 grootste bedrijven ter wereld maken er 80 (80 %) om fiscale redenen gebruik van rechtspersonen in Nederland, ontdekte het FD. Ze zitten hier om thuis minder belasting te hoeven betalen. Van de Franse verzekeraar AXA tot de Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart, vrijwel alle multinationals werken met holding- en financieringsmaatschappijen in Nederland.
Vooral populair zijn de zogeheten bijzondere financiële instellingen (bfi’s), houdster- en financieringsmaatschappijen die worden beheerd door trustkantoren. In 2010 steeg het aantal bfi’s naar een record van 13.000. Dat zijn dus brievenbussen zonder personeel.
De bedragen die jaarlijks door de bfi’s in Nederland stromen, worden steeds groter. Bedroeg de omvang in 2003 nog €4400 mrd, in 2010 was die verdubbeld tot €10.005 mrd, 17 keer het Nederlandse bruto binnenlands product.
Dit is allemaal het gevolg van een combinatie van fiscale maatregelen, zoals de deelnemingsvrijstelling, gekoppeld aan het grote aantal belastingverdragen (ruim 100) dat Nederland met andere landen heeft gesloten.

Op 4 mei 2009 noemde president Barack Obama Nederland een belastingparadijs, samen met onder meer Bermuda en Ierland. Om fiscale redenen zouden Amerikaanse bedrijven uitwijken naar juist deze landen. Na druk vanuit Nederland trokken de VS de beschuldiging in.

Niet bekend is hoeveel belasting de bedrijven ontwijken dankzij de papieren dochter in Nederland.
Maar het FD stelt vast dat Obama gelijk had: de halve wereld ontdfuikt hier de belasting in eigen land

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad