Hoe het met ons en de euro afloopt: 5 mogelijke scenario’s

De Japans/Amerikaanse investeringsgigant Nomura heeft 5 scenario's met hun kansen:
1. Het loopt prima af.
Europa slaagt er in het reddingsscherm EFSF snel aanzienlijk te vergroten, de schulden van landen die teveel schuld hebben worden ordelijk afgeschreven, er komt een fiscale unie om te zorgen dat dit nooit meer gebeurt en de economie kan groeien.
Kans: 5 procent

2. Europa moddert met succes door. (afbeelding)
Het EFSF komt er. Spanje en Italië worden met moeite overeind gehouden, er komt geen fiscale unie om herhaling te voorkomen. Groei blijft laag.
Kans: 40 procent

3. Europa moddert zonder succes door
Het lukt niet om de rente van Spanje en Italie omlaag te krijgen: die landen kunnen niet meer lenen op de kapitaalmarkt zodat het EFSF moet worden verveelvoudigd. Uiteindelijk zal Europa ook dan genoodzaakt zijn een fiscale unie aan te gaan, maar tegen een hoge prijs en met zware schade voor de economie
Kans: 35 procent

4 Wanordelijke faillissement van Griekenland
Europa krijgt de regie niet meer terug - bijvoorbeeld omdat de nationale parlementen op de rails gaan zitten. Griekenland valt om. Haastig moet de EFSF worden verveelvoudigd om Spanje en Italië (en de banken) te redden. Griekenland stort in een diep economisch gat, de andere landen in een iets minder diep gat.
Kans: 12 procent

5. Als in scenario 4, maar nu met Spanje en Italië. Na de val van Griekenland slaagt de EU er niet in een kettingreactie te voorkomen. Italië, Spanje, Portugal en Ierland worden meegesleurd, banken moeten worden geherfinancierd door de staat, de economie krimpt jarenlang, de EU verliest zijn betekenis.
Kans: 8 procent

Onder link 2 het rapport van Citibank

Bron(nen):   Business Insider  A Greek Exit from the Euro Area: A Disaster for Greece, a Crisis for the World