Zweden werken 2 uur per dag minder voor zelfde loon

Zes uur per dag werken, in plaats van acht, voor je volledige salaris. Dat gaat de stad Göteborg vandaag met een proef proberen. Het idee is dat mensen die korter werken in die kortere tijd geconcentreerder werken, beter hun best doen en dus net zoveel taken verrichten. Een deel van de ambtenaren werkt korter met behoud van loon, een andere groep houdt vast aan de normale tijden.  De gemeente Göteborg, die zelf het initiatief nam tot deze proef, hoopt het ziekteverzuim terug te dringen met de kortere werkdag. Zo is er meer tijd om te ontspannen en om te herstellen. Er zijn OECD-onderzoeken die aannemelijk maken dat werknemers die korter werken dat efficiënter doen en minder ziek zijn. Het experiment staat niet op zichzelf, schrijft de Washington Post. Als de werknemers in de proef net zoveel werken, minder ziek zijn en zich beter voelen zou de proef kunnen worden uitgebreid naar meer Zweedse ambtenaren.
 

Bron(nen):   Washington Post      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Interressant expiriment, maar ik vrees dat het niet wetenschappelijk verantwoord wordt uitgevoerd. De politiek gewenste uitkomst -evenveel werk verzet en ziekteverzuim omlaag- zal het resultaat zijn.

  • Volledig

   Het hoeft ook niet wetenschappelijk te zijn toch? Als je je medewerkers resultaatgericht stuurt maakt het niet uit. Wanneer je de doelstellingen niet haalt ga je terug naar 8 uur.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Als een expiriment niet wetenschappelijk wordt uitgevoerd weet je niet zeker waardoor het resultaat tot stand is gekomen, meestal omdat er teveel variabelen zijn die niet gecontroleerd worden. In praktijkgevallen als deze is dat ook heel lastig. En dat is precies waarom politici dol zijn op dit soort expirimenten: er is altijd genoeg speelruimte om het resultaat in de gewenste politieke richting te interpreteren.

    (in antwoord op Volledig)
    • Volledig

     Je hoeft ook niet te weten waardoor het komt zolang het effect er maar is toch in dit geval?

     (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Als je niet weet waardoor een resultaat tot stand komt, kun je het niet betrouwbaar reproduceren. In dit geval betekend dat dat er geen enkele garantie is dat invoering van de 6-urige werkdag bij andere organisaties hetzelfde effect heeft. Het kan goed zijn dat een of meer cruciale factoren in de andere organisatie afwezig zijn. Maar dat kun je vooraf niet zeggen omdat je niet weet welke factoren het gemeten effect geven en welke geen invloed hebben.

      (in antwoord op Volledig)
     • Volledig

      Ah. Maar dat is ook niet het doel van dit experiment.

      (in antwoord op kletsmajoor)
  • RHK

   Dit experiment kan interessant zijn. Of het al dan niet wetenschappelijk wordt uitgevoerd kunnen we niet beoordelen aan de hand van dit verhaal.
   Zo te zien zijn er 2 groepen die worden gevolgd en als men een beetje gezond verstand gebruikt worden de resultaten van die 2 goed vergeleken om tot een onderbouwde conclusie te komen. Dit lijkt me nog niet zo verkeerd want puur wetenschappelijk onderzoek neigt ook vaak naar toewerken naar een beoogde conclusie onder “laboratorium”-omstandigheden of op basis van theoretische cijfers die niet representatief zijn voor de dagelijkse praktijk. Meestal zullen experts en critici het eindrapport zeer kritisch bekijken en als daar aanleiding toe is zal nader onderzoek gedaan worden, maar het balletje is dan tenminste opgeworpen.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 2. Allard

  Hier in Nederland zou de VVD het precies andersom doen, meer werken, minder loon.

  • Pietje_Precies

   als je de belasting verlaagt, gaan mensen meer werken.

   (in antwoord op Allard)
 3. Pietje_Precies

  maffe heilstaat daar

 4. harrr

  Tsja, ambtenaren.

Reacties niet toegestaan