Jongeren hebben het financieel beter dan ouderen

Babyboomers zouden de ruif leeg eten, profiteren van al het moois dat de naoorlogse economie heeft voortgebracht. En die arme jongeren moeten dat gaan betalen. Maar het tegendeel lijkt waar in Groot-Brittannië, schrijft het NRC. Werknemers die in 1995 21 jaar waren, verdienen 40 procent meer na 18 jaar werken dan degene de 21 waren in 1975 en dat is gecorrigeerd voor inflatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse statistiekbureau Office for National Statistics. Belangrijkste redenen voor dit grote verschil zouden de vele recessies zijn en het bevriezen van de lonen eind jaren zeventig. Ook speelt mee dat de aard van het werk is veranderd: veel laag betaald fabriekswerk is verruild voor beter betaalde banen in de financiële dienstverlening. Sinds de start van het Britse minimumloon in 1998 is bovendien het verschil kleiner geworden tussen de best en de slechtst betaalde werknemer. In 1998 verdienden de best betaalde werknemers 13 keer zoveel als de slechtst betaalden. In 2013 was dat nog maar 11 keer zoveel. Het inkomensverschil tussen de seksen is ook fors afgenomen bij werknemers onder de 30. Maar in de leeftijdscategorie 30-49 verdienen mannen gemiddeld 45 procent meer dan vrouwen.

Bron(nen):   NRC      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Meester Proper

  Groot-Brittannië, niet Nederland.

 2. Pietje_Precies

  de productiviteit is ook enorm toegenomen, dus kun je meer verdienen. Maar het vermogen zit bij de babyboomers en de schuld bij de jongeren……

  • marianne martens

   complete onzin, we beginnen weer het woordje baby- boomers te noemen, terwijl het inderdaad zoals Meester Propers schrijft over GB gaat. De door u zo gehate groep heeft net zoals elke andere groep in het verleden gewerkt voor andere generaties, nu nog is deze generatie inzetbaar voor het volgzame jongere volk, door de zorg te nemen voor veel zaken o.a oppassen ( bleek en de pest in ), die de jongeren nog niet kunnen, gewoon niet kunnen oppassen ( lullig bosje tulpen krijgen ) geld voorschieten, jaarlijks geld geven. Ach, Pietje stop toch eens met het gezeik over 30 jaar ben je zelf oud en word je weer afgezeken door jongere generaties wat je verkeerd hebt gedaan. Hoe dom. De baby -boomers hadden veelal nog voor idealen en voor het nageslacht gewerkt en de meeste ouderen willen nu ook graag meebetalen voor de door en door vol gevreten jongere generaties. Vreemd hoor, over 20 jaar ver -schijnen er wel weer boeken over het positieve/negatieve effect van uw groep en we moeten maar afwachten wat uw generatie nalaat en overgedragen.

   (in antwoord op Pietje_Precies)
  • Peter

   Pensioen was leuk voor de eersten. Dat wel. Maar niet alleen de jongeren krijgen de pijn. De ouderen beslissen nu niks meer. Ik zie de AOW nog verdwijnen.

   (in antwoord op Pietje_Precies)
 3. Karl Ruprecht Kroenen

  Was dit schrijven soms ten gunste van sınɥǝıɹp pɹɐɹǝb en zijn vrienden?

 4. Dead Silence

  Alleen de babyboomers onder PvdA vlag vreten de ruif leeg. U kent ze wel, vooral in Utrecht.

Reacties niet toegestaan