Zware verliezen op beurzen

De Europese beurzen stonden donderdagmiddag diep in het rood. Beleggers waren onder meer bezorgd over betalingsproblemen bij het moederbedrijf van de Portugese bank Banco Espirito Santo. In Amsterdam verloor bodemonderzoeker Fugro na een winstwaarschuwing ruim een vijfde van zijn beurswaarde.

De AEX-index in Amsterdam noteerde rond 15.45 uur een min van 1,8 procent op 403,15 punten. De MidKap zakte 2,2 procent tot 615,69 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stonden 1 tot 1,6 procent lager. De hoofdgraadmeters in Madrid en Milaan leverden circa 2,5 procent in. Lissabon verloor 4 procent.

Het aandeel van Banco Espirito Santo kelderde na eerdere verliezen in de voorgaande dagen circa 17 procent. In de markten wordt gevreesd dat de grootste beursgenoteerde bank van Portugal last zal krijgen van de problemen bij het moederbedrijf Espirito Santo International. Dat bedrijf zou moeite hebben om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen. Naast de zorgen over Espirito Santo zijn de scherpe koersdalingen op de beurzen waarschijnlijk ook te verklaren door een correctie op de aandelenmarkten na de stijgingen van de afgelopen tijd, aldus kenners.

Fugro

In de AEX was Fugro de grote verliezer. De bodemonderzoeker verloor 20 procent van zijn beurswaarde, nadat het bedrijf had gewaarschuwd dat de winst het afgelopen halfjaar veel lager is uitgevallen dan verwacht. Ook moeten de doelstellingen voor de komende jaren worden aangepast en wordt voor honderden miljoenen euro's afgeschreven op bezittingen.

Maritiem dienstverlener SBM Offshore, die evenals Fugro sterk afhankelijk is van de olie- en gasindustrie, zakte 3,5 procent en was daarmee de op één na grootste daler bij de hoofdfondsen.

Ballast Nedam

Arseus was een van de grootste dalers in de MidKap met een min van 4,3 procent. Volgens ingewijden reageerden beleggers op het nieuws dat Arseus-tak Corilus in de etalage staat.

Bouwbedrijf Ballast Nedam stond bijna 16 procent in de plus. Het aandeel reageerde positief op de lancering van een claimemissie ter waarde van 30 miljoen euro op woensdag.

Holland Colours

Holland Colours verloor bijna 14 procent. De producent van verfpigmenten kwam met een winstwaarschuwing. RoodMicrotec verloor bijna 20 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie meldde voorbeurs dat de omzet verder was gedaald.

De euro was 1,3605 dollar waard, tegenover 1,3645 dollar bij het slot van de Europese beurzen woensdag. De prijs van Amerikaanse olie stond 0,3 procent lager op 102 dollar per vat. Brentolie daalde 0,2 procent naar 108,03 dollar per vat.