Akkoord deel 3: de banken

De banken gaan 'vrijwillig' de helft van hun leningen aan Griekenland doorstrepen, de zogenaamde haircut. Er was in de nacht van woensdag op donderdag een afzonderlijke bijeenkomst voor nodig tussen de vertegenwoordigers van de banken, Lagarde van het IMF en Merkel om hen te dwingen. Maar dat lukte. Daarmee, en met de hulp van het reddingsfonds, wordt Griekenland in 2020 weer onafhankelijk. Tot die tijd komt er een bureau in Athene dat namens de EU toezicht houdt.

De 70 grootste banken moeten voorts hun weerbaarheid met 106 miljard euro verhogen om te voorkomen dat ze ten onder gaan aan wanbetaling door eurolanden. Om half 5 vanochtend was onduidelijk waar dat geld vandaan komt: moeten de banken dat zelf regelen, en als ze dat niet kunnen betaalt hun eigen land dat dan, of betaalt Europa? En uit welk fonds.
Mist.
De verdere integratie van de EU op fiscaal en economisch terrein? Van Rompuy, Barroso en Juncker gaan onderzoek doen naar nauwere economische samenwerking tussen de eurolanden. Dit kan ook inhouden dat verdragen worden gewijzigd.
De details zullen in november verder uitgewerkt worden. (3)