‘Athene staat aan de vooravond van een humanitaire crisis’

In Athene leven talloze gezinnen in armoede door de toename van werkloosheid en de bezuinigingen. Nikitas Kanakis, hoofd van de internationale organisatie Doctors of the World, zegt in het Belgische weekblad Knack dat Athene aan de vooravond van een humanitaire crisis staat. "Van de 40 kinderen die onze kinderarts in de afgelopen twee weken onderzocht heeft, waren er 23 ondervoed. Een paar jaar geleden dachten we dat dit land het punt bereikt had waarop voedselgebrek geen prominent sociaal probleem meer was. Maar nu moet er voedsel en kleding ingezameld worden."

In de Griekse hoofdstad raken door de recessie steeds meer mensen hun huis kwijt, waardoor ze dakloos worden. En ook eten kopen is voor veel Atheners niet meer te betalen. Dagelijks worden zo'n 12.000 maaltijden verstrekt aan mensen in nood.
En dan is er te toename van drugsmisbruik, vooral in de buurt van universiteiten. De politie negeert het, schrijft Knack, en de overheid doet niets aan preventie.
Volgens een arts van het Centrum voor Ziektebestrijding en Preventie heeft de mobiele kliniek in Athene sinds juni 8.000 mensen onderzocht. Hij ziet een verband tussen de economische neergang en de gezondheid van bepaalde sociale groepen. " De daklozen, illegale immigranten en drugsgebruikers in het centrum van Athene worden het hardst getroffen." 
Voor hen zijn er niet meer de voorzieningen die er eerst wel waren.
Behalve dat er in Athene een toename is van seksueel overdraagbare ziekten, is er ook veel meer straatprostitutie. Om het hoofd boven water te houden bieden mensen zich aan als prostituee.

Bron(nen):   Knack