Microsoft schrapt 18.000 banen

Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft gaat 18.000 banen schrappen in een omvangrijke herstructurering van het bedrijf. Dat kondigde Microsoft donderdag aan. De gevolgen voor Microsoft Nederland, waar ongeveer 1000 mensen werken, zijn nog niet bekend.

Het is het grootste banenverlies ooit bij Microsoft, met het ontslag van circa 14 procent van het personeelsbestand. De reorganisatie wordt naar verwachting volledig afgerond in juni 2015 en kost naar verwachting 1,1 tot 1,6 miljard dollar (1,2 miljard euro). Het grootste deel van de ontslagen valt bij het overgenomen Finse Nokia.

Eerder deze week meldden ingewijden bij Microsoft al dat er banen verloren zouden gaan. Topman Satya Nadella van Microsoft gaf onlangs in een interne memo zijn visie over de toekomst van het bedrijf. Hij stelde daarin dat meer moet worden ingezet op de ontwikkeling van mobiele diensten en clouddiensten, software die online beschikbaar is. Bij die overgang zijn ingrepen in de organisatie van Microsoft nodig, aldus Nadella.