G20 blijkt een natte voetzoeker

De top van de G20 in Cannes eindigde met een sisser. Een vaag slotcommuniqué was absoluut niet het krachtdadig antwoord waar de financiële markten op rekenden. 'Mijlenver verwijderd van het 'shock & awe-communique' van april 2009', luidt het harde verdict van economen, schrijft De Tijd.
'Op dit ogenblik zijn slechts weinig G20-landen bereid in het Europees noodfonds EFSF te investeren', liet Merkel weten.

Volgens haar verkiezen de meeste landen te wachten tot Europa de details uitwerkt van het reddingsprogramma van vorige week, dat onder meer in een verhoging van de vuurkracht van het EFSF tot 1.000 miljard euro voorziet.
En zo wachten de details op het geld van andere landen, en de andere landen op de details.

Slecht op één vlak werd voortgang geboekt. Italië stemde in het IMF mee te laten kijken bij de implementatie van plannen voor het verlagen van de overheidsschuld en het versterken van de economie.

Adviseurs van het IMF zullen spoedig naar het noodlijdende land afreizen en om de drie maanden verslag doen over de voortgang van het terugbrengen van de overheidsschuld van Rome.

Bron(nen):   De Tijd  Financial Times (betaald)  Het Financiele Dagblad