"De afgrond komt dichter en dichter bij"

Als er niet heel snel overtuigende maatregelen worden genomen om de ondermijning van het systeem te stoppen, blijft de euro niet overeind, meent Nout Wellink. Dat staat in de geactualiseerde editie van het boek ‘Wellink aan het woord’ van financieel journalist en opinieleider Roel Janssen.
Verder benadrukt Wellink opnieuw dat het noodfonds EFSF moet worden opgehoogd tot minstens euro 1500 mrd, waarmee het ruim drie keer zo groot wordt als nu.

Afgelopen zomer brak Wellink al in Het Financieele Dagblad een lans voor een veel grotere achtervang. De centrale bankier achtte dat nodig omdat Europese politici per se wilden dat private beleggers zouden meebetalen aan een tweede steunronde voor Griekenland.

Wellink was bang dat deze zogeheten ‘Private Sector Involvement’ zou uitlopen op een besmetting van de crisis richting andere eurolanden. 'Als je deze risico's neemt, moet je je realiseren dat je een vangnet moet bouwen. Als het fout gaat, heb je jezelf heel wat te verwijten’, stelde Wellink in juni.
In het nieuwe hoofdstuk van ‘Wellink aan het Woord’ verwijt Wellink premier Rutte en minister van Financiën De Jager dat ze ‘een verkapte oproep tot een bankrun in Griekenland hebben gedaan’ met hun voorstel om landen die zich niet aan de begrotingsregels houden uit de eurozone te zetten. ‘Als je hoort dat jouw land uit de euro gegooid kan worden, dan haal je toch meteen al je geld van de bank?’

‘De afgrond komt dichter en dichter bij. Neem je het risico om het stelsel te laten exploderen […] of erkennen we dat we een sprong voorwaarts moeten maken', aldus Wellink.

Bron(nen):   Mootz.com