Duitsland moet Europa redden. Eindspel om euro begonnen

Economie
dinsdag, 29 november 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De Poolse minister van buitenlandse zaken noemde de dingen in een bewogen toespraak bij de naam: Duitsland, en Duitsland alleen, kan en moet Europa redden. Nu. De eurocrisis is in een eindfase gekomen, in beleggerstermen: het eindspel. De ontwikkelingen gaan nu razendsnel, en de tijd dat de sterke eurolanden de zwakke konden redden, is voorbij. Volgens veel economen is het een kwestie van weken, misschien van dagen, en dan moet er iets op tafel liggen om het uiteenvallen van de euro te voorkomen. De FT schreef gisteren 10 dagen, dat zijn er nu dus nog 9.
Over negen dagen houden de Europese leiders nog maar eens een ‘top der toppen’. Dan is het erop of eronder, of bijna: kruis of munt.
Hoofdeconoom Pier Carlo Padoan van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, de Oeso, kwam maandagmiddag ook met onrustig makend nieuws, schrijft het Financieele Dagblad. Volgens hem is de eurozone al in een milde recessie.
Maar als de politieke leiders er niet in slagen de crisis te bezweren, dan moeten ze er rekening mee houden dat de economie volgend jaar en het jaar erop gemakkelijk 2% kan krimpen.
Columns in de Financial Times en commentaren in The Economist waarschuwen inmiddels dat de euro snel verleden tijd kan zijn.
Jean Pisani Ferry, directeur van de gerenommeerde Brusselse denktank Bruegel, stelt onderkoeld dat er ‘een nieuwe situatie in Europa’ is ontstaan. Met iets meer gevoel voor dramatiek schrijft de Vlaamse econoom Paul de Grauwe: ‘de euro heeft nog enkele weken om zichzelf te redden, terwijl verschillende instituties zich al voorbereiden op de klap. En dan is nog de vraag van de Washington Post: zou Duitsland alleen de euro uit kunnen stappen en de boel de boel laten. Het antwoord is (gelukkig) nee.