Tienduizenden kunnen niet vliegen door minder vluchten op Schiphol in zomer

Economie
door anp
donderdag, 16 juni 2022 om 18:58
maximaal aantal reizigers en minder vluchten op schiphol in zomer1655399292
Er kunnen minder reizigers gebruikmaken van Schiphol deze zomer. De luchthaven legt zichzelf een maximaal aantal reizigers per dag op deze zomer. In juli komt dat uit op zo'n 67.500 reizigers en in augustus 72.500. Om dat te bereiken moeten er vluchten worden geschrapt.
De slotcoördinator van de luchthaven gaat in overleg met de verschillende luchtvaartmaatschappijen om de aantallen te bereiken. In juli zijn er volgens Schiphol dagelijks zo'n 13.500 stoelen te veel als alle vliegtuigen helemaal vol zitten.
Schiphol neemt de stap om "onhanteerbare wachtrijen" te voorkomen. Daardoor zouden veel reizigers hun vlucht missen er konden onveilige situaties voor zowel reizigers als medewerkers ontstaan. Op de luchthaven zijn personeelstekorten, met name bij de beveiliging. Daardoor ontstonden de afgelopen periode ook al rijen tot buiten de vertrekhal.
In de coronaperiode lag de reiswereld vrijwel helemaal stil, maar die herstelt zich sneller dan gedacht. Schiphol zegt rekening te hebben gehouden met een ruime verdubbeling van het aantal reizigers: van 25,5 miljoen in 2021 naar 60 miljoen dit jaar. Op de drukste dagen in de afgelopen meivakantie en ook komende zomer komen er echter meer reizigers dan in dat scenario verwacht werden.