Instortende autoverkoop in Nederland: ‘Laagste aantal nieuwe registraties in 55 jaar’

Het Nederlandse wagenpark is met een gemiddelde van 11 jaar een van de oudste van Europa. Dit wordt alleen maar erger, nu er nauwelijks nog nieuwe auto's worden verkocht. Slecht nieuws voor de autobranche, stikstofdoelen en het milieu.

Leveringen van nieuwe modellen laten op zich wachten door een tekort aan onderdelen, zoals chips. Ook elektrische auto's hebben hier last van. ING Research voorspelt een verdere daling voor 2022 naar 310.000 nieuwe registraties. Het laagste aantal sinds 1967.

"Slechts 3,5 procent van de vloot wordt in 2022 vervangen door nieuwe instroom en het aandeel oudere auto’s neemt steeds verder toe", aldus ING. De vergroening van het wagenpark gaat op deze manier tergend langzaam.

De auto's die nog wel de showroom uitrollen zijn steeds vaker modellen zonder verbrandingsmotor. De verwachting is dat 22 procent van de verkoop bestaat uit elektrische auto's dit jaar. Dit zijn voornamelijk lease-auto's. Bedrijven stimuleren steeds vaker elektrisch rijden. Vooral grotere bedrijven zetten fors in op de transitie richting 2025.

"Snelladen langs de snelweg blijkt naar verhouding goedkoper te zijn geworden ten opzichte van een jaar terug, maar bij thuisladen is dit lang niet altijd het geval", vertelt sectoreconoom transport Rico Luman. "Zonder de accijnsverlaging van 0,17 euro op benzine per 1 april zou het verschil groter zijn geweest."

Bron(nen):   RTL Nieuws