Rente probleemlanden loopt op

Financiële markten gedragen zich vaak als verwende kinderen, stelt ING-econoom Carsten Brzeski in het FD: ze willen alles, en meteen. dat hebben ze niet gekregen, concludeert hij.Ook de derde 'allesbeslissende' eurotop heeft het tij voor de probleemlanden in de eurozone niet kunnen keren. Maandag liepen de rentetarieven voor Spanje en Italië weer op nadat ze vorige week, vooruitlopend op de bijeenkomst van de EU-leiders, flink waren gedaald.
Wat tegenzat was dat Moody's aankondigde  in de eerste drie maanden alle ratings van EU-landen opnieuw te gaan bekijken. Het ratingbureau stelde dat de EU-top van donderdag en vrijdag weinig concrete nieuwe maatregelen heeft opgeleverd en dat de eurozone op korte termijn kwetsbaar is voor nieuwe schokken.

Ook kredietbeoordelaar Fitch gaf maandag een verklaring uit waarin het stelde dat de Europese leiders maar kleine stapjes zetten en zo de kosten van de crisis aanmerkelijk verhogen. 'Het betekent dat de crisis op verschillende niveaus van hevigheid zal aanhouden in 2012 en waarschijnlijk ook daarna', aldus Fitch.
In Belgie is aan het licht gekomen dat het tekort een stuk hoger zal uitkomen dan tot gisteren werd aangenomen. Volgens de nieuwe regering wordt het 2 miljard meer dan waarop was gerekend. Vandaag zal blijken wat dat met de Belgische rente doet

Bron(nen):   De Volkskrant  De Tijd