Waarom geen hypermarkt in Nederland?

Bijna overal in Europa zijn ze te vinden: de hypermarkten, hele grote supermarkten met een gigantisch assortiment. In Nederland verschijnt er hier en daar een AH XL, maar die is bij lange na niet zo groot als de Franse Intermarché of de Britse Tesco. Alle andere winkels in Nederland worden wel steeds groter. Waarom de supermarkt dan niet? Zakelijk blog NRCQ komt met twee verklaringen: traditie en regelgeving. Nederlanders willen geen kilometers rijden en urenlang boodschappen doen. Ze gaan het liefst gewoon even snel op de fiets naar de supermarkt om de hoek. Bovendien houden ze van een beetje reuring in de buurt: een gezellige winkelstraat vol met kleinere winkels, waar je elke paar dagen even langs loopt. Ze geven niets om zo'n grote kille hal op een somber industrieterrein. Daarnaast houdt regelgeving grote supermarkten tegen. Ook de overheid steunt namelijk graag de kleine middenstanders, die er bijvoorbeeld voor zorgen dat dorpen hun levendigheid behouden. De kleine winkeliers hebben het al jaren zwaar. Een hypermarkt is wel het laatste wat ze kunnen gebruiken. Gemeenten geven dan ook zelden toestemming om voedsel buiten de bebouwde kom te verkopen. Één keer is het toch gelukt. Door een foutje in het bestemmingsplan en via de rechter heeft Jumbo permissie gekregen voor de bouw van een hele grote winkel langs de A32 in Steenwijk.

Bron(nen):   NRCQ      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Prikker

  Ik zou niet weten waarom Nederlanders anders zijn als al die andere wereldburgers die met veel plezier uitgebreid shoppen in hypermarchés over de hele wereld.
  Ik kan me wel voorstellen dat lokale gemeentebesturen en stadse middenstanden als de dood zijn voor het verlies aan winkelpubliek in hun stadskernen.

 2. Lio

  Ik kom al jaren niet meer in de winkelcentra in de binnensteden. Gewoon alles op internet kopen, veel makkelijker en voordeliger. Eten ook in een supermarkt die liefst zo groot mogelijk is en zo gunstig mogelijk ligt qua locatie, makkelijk bereikbaar met veel gratis parkeerplaatsen.

 3. Vogelbeest

  Albert Heijn kun je moeilijk een kleine middenstander noemen. En verder wil ik helemaal niet op de fiets 20 winkels afstruinen. Ik wil 1 grote hal langs de sneweg naar huis waar ik 1x in de week met een volle kofferbak vertrek en die alles heeft tegen lage prijzen. Doe mij maar een Wal-Mart langs de A16.

 4. Dead Silence

  Etenswaar koop ik in Duitsland, brandstof ook, zelfs de diesel is er meer dan 10 cent goedkoper (€1,30) dan hier en harde waren en elektronica via internet.

 5. Hector

  Wel eens binnen geweest in zo’n hypermarkt? Ik wel en heb bijna een uur lopen zoeken naar een potje mosterd. Doe mij maar de buurtsuper om de hoek hier. Verder koop ik alles al bijna 10 jaar op internet. Ga toch zekers niet “stadten” of “winkelen”; vreselijk, maar ik ben dan ook een man.

Reacties niet toegestaan