Met een inkomen van 26.314 per jaar behoor je tot de 1% rijksten ter wereld

Wie na aftrek van belastingen 34.000 dollar (26.314 euro) overhoudt behoort tot ‘s werelds rijkste 1%. Het bedrag geldt voor iedere persoon die onder hetzelfde dak woont. Een gezin met 2 kinderen moet dus 136.000 dollar (of 105.000 euro) verdienen.

Waar die gelukkigen wonen? Volgens Wereldbankeconoom Branko Milanovic woont de helft van de 1%, oftewel 29 miljoen mensen, in de VS. 4 miljoen in Duitsland en de rest woont verspreid over Europa, Zuid-Amerika en een aantal Aziatische landen.
Statistisch gezien leeft geen van deze mensen in Afrika, China of India, ondanks dat dit ‘s werelds dichtstbevolkte gebieden zijn.De cijfers roepen vragen op bij het idee van een snel groeiende globale middenklasse, schrijft Milanovic. Hoewel die middenklasse in landen als China en India snel groeit, start deze nieuwe groep met zo goed als niets en zal het ruime tijd duren voordat in deze landen van een ruime middenklasse gesproken kan worden.

Milanovic schrijft in zijn boek ‘The Haves and the Have-Nots’ dat de echte globale middenklasse geen eigen huis, noch auto bezit, kan ze geen geld wegleggen voor een pensioen, en kan ze haar kinderen nog steeds niet naar de universiteit sturen. 
De échte middenklasse moet rondkomen van 1.225 dollar (nog geen 1.000 euro) per jaar - cijfers die zijn aangepast aan de levensduur in de verschillende delen van de wereld.

Opmerkelijk is dat als je uitgaat van deze cijfers de 5% armste Amerikanen het financiëel nog altijd beter heeft dan tweederde van de globale bevolking.

  

Bron(nen):   CNN Money