Er ligt 8000 bitcoin op een vuilnisbelt in Wales: de eigenaar wil zoeken met robothonden

Ergens op een vuilnisbelt in Wales moet een harde schijf liggen met daarop 8000 bitcoin, die een slordige 176 miljoen euro waard zijn. James Howells, de eigenaar, krijgt echter geen toestemming van de gemeente om te gaan zoeken. Robothonden en AI-armen moeten hem helpen.

De 8000 digitale munten moeten op de lokale vuilnisbelt van Newport in Zuid-Wales terecht zijn gekomen, nadat Howells in 2013 per ongeluk tijdens het opruimen van zijn kantoor een harde schijf weggooide met daarom de beveiligingscodes van de 8000 bitcoin.

De 37-jarige computerengineer heeft de gemeente meerdere keren gevraagd of hij mocht gaan zoeken op de vuilnisbelt, maar steeds kreeg hij geen toestemming. Het zou te duur zijn, schadelijk voor het milieu en veel gedoe.

Robots
Nu heeft Howells bedacht om de 100.000 ton afval in gedeeltes af te graven met een grote robotarm, dat vuil te deponeren op een lopende band en dan een andere robotarm de kansrijke stukken afval eruit te laten filteren. Robothonden moeten voorkomen dat iemand anders er met de buit vandoor gaat.

Howells heeft al een investeerder gevonden die 11 miljoen wil inleggen. Milieudeskundigen moeten de milieuschade beperken van de jaar durende zoektocht. Hoewel hij de eventuele opbrengst deels ten goede wil laten komen aan de gemeenschap in Newport is de gemeente nog niet bereid toestemming te geven.