VS: Waar zijn de arbeiders?

Economie
door Admin
vrijdag, 17 februari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het lijkt goed te gaan met de Amerikaanse economie. Zo goed dat fabrieken moeite hebben met het aannemen van geschoolde arbeiders. Er is een alarmerend tekort aan machinewerkers en de technische opleidingen hebben al lange tijd te kampen met een teruglopend aantal inschrijvingen.
Het lijkt een droomscenario te zijn voor menig in het slop verkerend bedrijf of land. Maar fabriekseigenaren in de VS zijn allerminst opgetogen. Vooral de kleine productiebedrijven krijgen het steeds drukker. Orders uit de defensie- en luchtvaartindustrie stromen binnen, maar ondanks de hoge werkloosheid vinden zij maar weinig of geen goed opgeleid personeel.
Decennia lang outsourcen lijkt een van de boosdoeners te zijn. Amerika verloor daarmee een aanzienlijk deel van het productietalent, zegt Mitch Free, hoofd van mfg.com, een website die ondernemingen koppelt aan plaatselijke fabrieken. ‘Nu dat soort banen weer worden geschapen, hebben wij nog niet zo snel dat opgeleide personeel beschikbaar.’
Aan het salaris zal het niet liggen. Een machinewerker verdient jaarlijks zo’n $60.000. Met overwerk loopt dat al snel op naar een ton per jaar.
Veel ondernemingen starten daarom maar hun eigen mini opleidingscentrum en leiden zelf nieuw personeel op.
Bron(nen): CNN