Frikandellentekort geselt snackbarsector: ‘Halsslagader van de cafetaria wordt afgesloten’

De frikandel is sinds jaar en dag het kroonjuweel van de snackcorner. Dat juist deze vette hap op dit moment moeilijk leverbaar is, valt de frituurbranche middenin alle ellende door stijgende frituurvet- en energieprijzen extra zwaar.

Frikandellenfabrikanten kunnen niet genoeg personeel vinden om aan de separatorvleesvraag te voldoen. Ook zouden er grondstoffen- en softwareproblemen aan de frikandellendroogte ten grondslag liggen. Accountmanager van horecagrossier Bidfood Roel Theelen is de wanhoop nabij: “Nu wordt het wel echt te gek. Frikandellen zijn de halsslagader van de cafetaria. Ze zijn het verdienmodel, dus als je die straks niet meer kunt verkopen, wordt het lastig.”

De heilige drie-eenheid
“Ons bereikten al eerder verontruste berichten van cafetariahouders dat ze nog maar maximaal tien dozen mochten bestellen bij hun horecagroothandel”, vertelt Frans van Rooij, directeur van de Vereniging van Professionele Frituurders aan de Telegraaf. “De frikandel behoort, samen met friet en de kroket, tot de top drie van de cafetaria.”

Bij de supermarkt liggen de vleesstaven vooralsnog in overvloed in de vriezer te wachten. “Frikandellen zijn bij ons geen probleem”, volgens een woordvoerder van Albert Heijn. “We hebben er genoeg, dus alle klanten zijn welkom.”

Bron(nen):   De Telegraaf