De échte inflatie is veel lager dan de officiële inflatie

Sinds de zomer is er paniek in politiek en het land door de torenhoge inflatie. Die zou bijna 17 procent bedragen.

Maar dat is schijn. De inflatie lijkt veel hoger dan hij feitelijk is. Dat ligt aan de manier van berekenen, legt het FD uit. In de berekening gaat het CBS er vanuit dat iedereen nu een nieuw energiecontract moet afsluiten. En dat dus iedereen de hoge prijzen betaald die voor nieuwe klanten nu worden gerekend.

Maar dat is niet de praktijk: de meeste mensen hebben een lopend contract waar de prijsstijging veel lager is. En tegen dat die bestaande klanten toe zijn aan een nieuw contract zijn de prijzen vermoedelijk lager. Zowel gas als elektriciteitprijzen zijn namelijk aan het dalen.

Het CBS is bezig te berekenen hoe hoog de inflatie echt is.

De inflatie was in elk geval tot en met augustus niet boven de 10% uitgekomen, als er rekening wordt gehouden met de energierekening die huishoudens daadwerkelijk betalen. De verschillen zijn fors, en nemen uiteraard toe naarmate de energieprijzen meer uit de pas gaan lopen. In maart dit jaar bedroeg de gemeten inflatie voor het eerst bijna 10%, met de nieuwe berekeningsmethode zou dat ergens tussen de 4,7 en 7% zijn geweest.

Het enorme steunpakket waarmee de regering de koopkracht wil ondersteunen is dus vermoedelijk veel te groot.

Bron(nen):   FD