Arbeidsmigranten bewust onderbetaald en misbruikt: minstens 2500 malafide uitzendbureaus in ons land

Zeker een op de zeven uitzendbureaus overtreedt de wet. Midden-Europese arbeidsmigranten worden in Nederland massaal uitgebuit in kassen, slachterijen en distributiecentra. Ze worden onderbetaald, krijgen slechte huisvesting en moeten te lange dagen werken.

Nederland telt minstens 2500 malafide uitzendbureaus, blijkt uit onderzoek van de Arbeidsinspectie. “Het kan ook het dubbele zijn”, zegt hoofd van de Arbeidsinspectie Rits de Boer tegen het NRC. De arbeidskrachten worden massaal uit het buitenland gehaald en behandeld als 'bulkgoed'. Hij pleit voor een rem op arbeidsmigratie, ook omdat de maatschappij moet opdraaien voor de zorg- en onderwijskosten van deze mensen. “Het kan zo niet langer.”

Het kabinet werkt aan certificering voor uitzendbureaus, maar het gaat nog minstens drie jaar duren voordat die is ingevoerd. Tot die tijd kunnen duizenden uitzendbureaus zonder problemen 'bewust' de wet overtreden en bakken met geld verdienen over de rug van uitgebuite arbeidsmigranten.

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft aan dat de malafide bedrijfjes die 'een verdienmodel maken van arbeidsmigranten' een groot probleem zijn: "Dat vind ik echt Nederland onwaardig. De manier waarop we met veel van onze arbeidsmigranten omgaan kan écht niet." Maar de komende jaren kan het dus nog wel.

Bron(nen):   RTL Nieuws