Dijsselbloem zeer verrast over EU-naheffing

BRUSSEL (ANP) - Minister Jeroen Dijsselbloem is ,,zeer onaangenaam verrast'' over de forse naheffing die Nederland krijgt op de afdracht aan Brussel. Nederland heeft een naheffing gekregen van de Europese Commissie van 642 miljoen euro. De minister benadrukte dat het kabinet zich er niet zo maar bij neerlegt en uitzoekt waar het precies over gaat.

Dijsselbloem zei dit vrijdag in Brussel, voorafgaand aan overleg. Hij gaf aan dat hij met een dergelijk bedrag geen rekening heeft gehouden in de begroting.

Volgens Dijsselbloem gaat het om een reguliere naheffing op basis van een revisie van statistische bronnen. Dat gebeurt regelmatig, zei de minister.,,Dat heeft tot nu toe alleen geleid tot kleine correcties, maar nu komt er ineens een groot bedrag uit. In die zin is dat zeer verrassend.''

Nieuwe rekenmethode

De minister sprak tegen dat de naheffing komt doordat er een nieuwe rekenmethode wordt gebruikt om de economie van een land in te schalen. De afdracht van een land aan de EU is een percentage van het bruto binnenlands product en omdat de Nederlandse economie groter is door de nieuwe rekenmethode stijgt ook de afdracht.

Daar heeft Nederland al wel rekening mee gehouden voor volgende jaren. Dijsselbloem herhaalde dat er niet met terugwerkende kracht op basis van die nieuwe methode nog een toeslag komt. ,,Dat is ons steeds verzekerd.''

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Meneer Dick

  Dan moet er maar extra bezuinigd worden.

 2. Paulus

  Verrast ??? Gelooft ie het zelf. Net als M.Rutte. Hoe komt het toch, dat ik als ik deze politici zie continue het gevoel krijg, dat we belazerd worden.

 3. Malky

  De minister doet nu erg verrast omdat hij, zoals zijn partijgenoten wel vaker doen, glashard heeft staan liegen.

  https://twitter.com/PieterOmtzigt/status/525647303051595776

  Eens kijken hoe de excellentie zich hier uit gaat draaien.

 4. catchit64

  Gaat dat bij de overheid hetzelfde als bij mij thuis?

  …na een drukke dag werken kom je thuis, vist de post uit de brievenbus en vind een blauwe brief. Je maakt hem open en de schrik slaat je om het hart, etc. etc…

  • Oh_Oh_SarCastro

   Bijna goed. In de politiek moet je de zin “na een drukke dag werken” vervangen met “na een drukke dag flessen”.

   (in antwoord op catchit64)
  • John_Rambo

   Zij krijgen die factuur niet. Die krijgen wij.
   Het wordt gewoon weer bij de bijna 500 miljard schuld opgeteld.
   Straks, als we allemaal weer werk hebben, dan valt gewoon één hele grote blauwe envelop in de bus.

   (in antwoord op catchit64)
 5. John_Rambo

  Dat er een andere rekenmethode zou worden toegepast was al veel langer bekend. Raar dat ze nu opeens verrast zijn. (Zijn ze niet natuurlijk. Allemaal poppekast, voor de bühne, en leugens.)

Reacties niet toegestaan