Werkstress ‘beroepsrisico nummer 1’

Ruim 1 op de 8 werknemers heeft last van werkstress en het kost het bedrijfsleven miljoenen, schrijft de Volkskrant. Toch durven nog steeds weinig mensen er over te praten. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher wil het taboe van tafel hebben. 'Het is geen schande als je werk je te veel wordt, het is wel een schande als je werkgever daar geen oog voor heeft.' Hij geeft vandaag de aftrap voor de Werkstressweek. Vorige week meldde TNO dat werkstress alleen al aan verzuimdagen 2,2 miljard euro kostte in 2012. Dat is nog exclusief kosten voor bijvoorbeeld begeleiding, vervanging en productieverlies. Maar werkstress kost ook de samenleving veel geld aan ziektebehandeling en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Alles bij elkaar genomen schat TNO de totale maatschappelijke kosten van werkstress tussen de 4 en 5 miljard euro. Maar ruim 40 procent van de werknemers zegt dat stress op het werk als normaal wordt gezien binnen hun bedrijf. En 45 procent meent dat het ter sprake brengen van de stress de indruk wekt dat men het werk niet aankan. Volgens 15 procent van de leidinggevenden staat de bedrijfscultuur het praten over werkstress in de weg. Asscher noemt werkstress 'beroepsrisico nummer 1'. Niet alleen bedrijven worden erdoor op kosten gejaagd, het kost ook menselijk kapitaal 'omdat goede mensen soms finaal afknappen', aldus de minister.

Bron(nen):   Volkskrant      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Marco Gorter

  Is toch niet de verantwoording van de werkgever alleen lijkt mij. Een werknemer is ook verantwoordelijk om zelf een bedrijf en functie te kiezen wat bij hem/haar past. Mocht gaandeweg de werkomgeving of eigen wensen veranderen dan kan de werknemer ook elders gaan werken (bedrijven dienen dynamisch te zijn in deze tijd). De tijd dat we ons leven tot aan ons pensioen bij 1 werkgever doorbrengen is toch al heel lang voorbij. Dus maak die arbeidsmarkt flexibeler en stimuleer eigen verantwoording en dynamiek (i.p.v. een vast contract als doel op zich).

  • Karel Kritisch

   Ja Marco, je komt heel flexibel over maar sommige mensen zijn dat dus minder. Sommige mensen vinden het ook moeilijk om over te praten etc. Het gaat niet om verantwoordelijkheid, het gaat erom dat we het probleem onderkennen. Nog meer eigen verantwoording en dynamiek zal nog meer stress geven en het probleem doen groeien en zeker niet oplossen. Het is dus zaak dat werkgevers signalen op tijd onderkennen, want aan een overspannen werknemer heeft niemand wat. Beetje op elkaar letten.. Ik heb persoonlijk trouwens niets tegen eigen verantwoording en dynamiek hoor, maar er zijn ook veel mensen die daar dus meer stress van krijgen. Dat is een realiteit, net zoals dat een vast contract steeds onwaarschijnlijker wordt.

   (in antwoord op Marco Gorter)
   • Marco Gorter

    Hi Karel, ik ben het met je eens hoor. Daarom schreef ik dat OOK een medewerker hierin een verantwoording heeft. Natuurlijk ga je als werkgever goed met je medewerkers om! Kennis en ervaring vormen voor een groot deel ook nog eens je assets.

    (in antwoord op Karel Kritisch)
  • Oh_Oh_SarCastro

   Ik doe zomaar een gokje, u bent werkgever.

   (in antwoord op Marco Gorter)
   • Marco Gorter

    Ik werk vaak met zakenpartners en gedreven ZZPers. Krijg ik energie van. Gedreven medewerkers overigens geen probleem.

    (in antwoord op Oh_Oh_SarCastro)

Reacties niet toegestaan