Chocoladetekort dreigt

Als de huidige trend doorzet is er in 2020 geen chocolade meer. Grote producenten, zoals de Barry Callebaut Group en Mars, waarschuwen voor een dreigend chocoladetekort. De vraag neemt toe en het aanbod neemt om diverse redenen af. Zo is er de droogte in West-Afrika waar de meeste cacao vandaan komt. De uitbraak van ebola heeft daar ook de cacaohandel bemoeilijkt. In Zuid-Amerika zijn er dan weer plantenziektes die de oogst bedreigen. Dat heeft er toe geleid dat veel cacaoboeren overstappen op winstgevender en makkelijker te telen gewassen. De vraag neemt vooral Azië toe, met name in China. Ook is er steeds meer vraag naar pure chocolade, waar tot 70% cacao in zit in plaats van de 10% die in melkchocolade zit. Het gevolg is dat cacao steeds duurder wordt, maar liefst 25% in het afgelopen jaar. Voor de gewone consument zal chocolade onbetaalbaar worden. Anderzijds is het mogelijk dat 'de reep van de toekomst' zo weinig cacao zal bevatten dat hij nauwelijks nog naar chocolade zal smaken.

Bron(nen):   The Independent      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “Als de huidige trend doorzet is er in 2020 geen chocolade meer.”
  Onzin, zolang er cacao geproduceerd wordt.

 2. Vogelbeest

  Onzin, het wordt alleen duurder.Als de prijs stijgt gaan er weer meer boeren cacao telen. Vraag en aanbod.
  Als je gaat kijken wat de prijs voor een kilo ruwe cacoa op de wereldmarkt is en hoeveel cacoa eigelijk in een reep chocolade is moeten wij ongeveer 2,5 cent meer betalen om het loon van de cacoa-boer te verdubbelen. Ik verwacht niet dat verkopen daardoor serieus terug zullen lopen.

  • Windows 8

   Waarschijnlijk, maar toch beetje nuanceren. Cacao stel nogal wat eisen.

   “Hij groeit tussen 20 graden noorderbreedte en 20 graden zuiderbreedte, maar stelt hoge eisen aan neerslag, temperatuur en bodemvruchtbaarheid. Cacaobomen groeien slecht in de volle zon. Daarom wordt cacao meestal onder schaduwbomengeteeld.”

   Pas na vierde jaar begint hij op te brengen.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 3. Burgermans

  Inderdaad onzin.

 4. ernie

  het is een complot van het anti-pieten front: geen chocola meer om zwarte pieten van te maken. Het zou verboden moeten worden!

 5. Twan

  Zou zomaar kunnen, pure chocolade is wereldwijd steeds vaker in het nieuws geweest als het nieuwe superfood, sterker nog; als eerlijke fruit vervanger…
  Als dan de vraag met 20% stijgt (wat zeker niet ondenkbaar is), stijgt de vraag wereldwijd enorm, dat kunnen de boeren met hun tegenvallende oogsten niet bijbenen.
  En nieuwe boeren, tja, dat duurt een aantal jaren voordat voordat daar vruchten aankomen, zoals Windows 8 reeds heeft vermeld.

Reacties niet toegestaan