Wat de daling van de olieprijs betekent voor de wereldeconomie

w640 (4)De prijs van ruwe olie is spectaculair gedaald. Een vat kostte eind vorige week minder dan 80 dollar. Een half jaar geleden was dat nog 115 dollar, Societé Generale heeft met haar grote macro-economische model een prognose gedaan van de effecten als die daling permanent zou zijn. Die effecten zijn ingrijpend. Negatief voor olielanden zoals Rusland. Positief voor olie-importerende landen, waaronder ook Nederland. In de grafiek is het blauwe balkje het effect na een jaar, het bruine balkje het effect na twee jaar en het hele balkje het effect na 3 jaar

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Positief voor Nederland? Ik dacht eigenlijk dat de gasprijs min of meer gekoppeld was aan de olieprijs. Als dat inderdaad zo is, zal de schatkist op termijn een flinke veer moeten laten.

 2. utsjaermets

  Wat het directe positieve effect is snap ik ook niet. Laatst was ‘de groei’ van de nederlandse economie bijna volledig te wijten aan meer aardgasverkopen. Nou hoesannah, dat scheelt weer een hoop werklozen !? Alleen 10 extra mensen bij de Gasunie bij wijze van spreken. Misschien is het beter die verkopen juist niet mee te tellen omdat de verhouding opbrengst/FTEs zo scheef ligt. Kijk eens in die zandbakken, is toch een grote bubble met verborgen werkeloosheid ?

 3. Johan Vermeulen

  Wat stellen die getallen links voor: zijn dat procenten van het huidige GDP? Dus Rusland zou slechts een 1,5% lager GDP hebben. Dat lijkt me onwaarschijnlijk.
  De grafiek gaat uit van 20 dollar lagere prijs, maar die is nu al ( 115 $ – 80 $ = 35 S lager)

Reacties niet toegestaan