Slimme bankpas dom beveiligd

Contactloos betalen met een bankpas is niet alleen handig voor de consument, ook voor criminelen is het makkelijk. Met het juiste apparaatje kunnen ze als ze dichtbij staan zo het bedrag van de pas overhevelen naar hun eigen bankrekening. Alleen met aluminiumfolie of een metalen hoesje is je banksaldo veilig, meldt het AD. Mobiele telefoons die geschikt zijn voor contactloos betalen, lijden aan hetzelfde euvel. Ruim een kwart van de 24 miljoen betaalpassen in Nederland is inmiddels uitgerust met de nieuwe technologie, waarmee bedragen tot 25 euro binnen twee seconden kunnen worden afgerekend door een bankpas of telefoon bij een uitleesapparaat te houden. Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van de Betaalvereniging Nederland erkent het probleem maar noemt het een ingecalculeerd risico. Zelf draagt hij zijn bankpas in een metalen hoesje. 'Op die manier, of met aluminiumfolie, blokkeer je de chip,' legt Boudewijn uit. De schade is hooguit 50 euro. Meer kan er in korte tijd niet contactloos worden betaald. Als de klant aannemelijk kan maken dat het geld ten onrechte is afgeschreven, dan krijgt hij het geld van de bank terug.  

Bron(nen):   AD      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Twan

  De RFID technology van bijvoorbeeld PACSAFE of EAGLE CREECK beschermt ook!

 2. Vogelbeest

  Er is nu dus een enorme markt voor portemonnee’s met metaalcoating.

 3. Diederdick

  Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van de Betaalvereniging Nederland erkent het probleem maar noemt het een ingecalculeerd risico.

  Risico is op rekening van de klant ingecalculeerd?
  Nog voor introductie blijkt het systeem niet fraudeproof…
  Waarom gaan er geen alarmbellen af?

  Moet ik nu een huishoudrol alufolie meenemen om te voorkomen dat ik word beroofd?

  • Dead Silence

   Ik had dit al voorspeld in mijn vriendenkring, d.w.z. een kooi van Faraday om je pas om te voorkomen dat er bij close contact geld wordt afgeschreven. Je blokkert de chip overigens niet. Je blokkeert communicatie. En Gijs Boudewijn schijnt het allemaal niet te boeien. Het gaat maar om hooguit 50 euro en de klant moet maar zien dat hij het geld terug krijgt als het onterecht is afgeschreven. Als adjunct-directeur ben je met zo’n uitspraak rijp voor de sloop.

   (in antwoord op Diederdick)
  • Windows 8

   Nee hoor, gewoon een aluhoedje volstaat 😉

   (in antwoord op Diederdick)
 4. Windows 8

  “Als de klant aannemelijk kan maken dat het geld ten onrechte is afgeschreven”
  Het geheim zit , zoals gewoonlijk bij verzekeringszaken, in de definitie van “bewijs” .
  Dit gaat quasi onmogelijk zijn en de consument draait op voor alles.

 5. John_Rambo

  Je zou je pas helemaal niet meer uit je portemonnee hoeven halen met deze techniek. Maar met alu-folie enz doe je alle voordelen gelijk weer teniet.
  RFID kun je overigens, met de juiste apparatuur (oa grote antennes ter grootte van je onderarm), tot een meter of 12 uitlezen.
  Dus dat vlakbij staan kun je vergeten. Het is gewoon op een bankje zitten, en vissen maar naar wat er voorbijkomt.

  Ik doe mooi niet mee aan deze hype.
  In het verleden heeft oa Visa dit ook al geprobeerd met een RFID sleutelhanger.

Reacties niet toegestaan