Dijsselbloem waarschuwt banken

De Nederlandse banken mogen niet tevreden achteroverleunen nu ze allemaal geslaagd zijn voor de Europese bankentest. Die waarschuwing uitte minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag op een symposium van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Er is geen reden voor zelfgenoegzaamheid, zei Dijsselbloem tegen de aanwezige bankiers.

,,De cijfers zijn weliswaar een voldoende waard, maar voldoende is in dit geval niet goed genoeg'', aldus de PvdA-minister over de bankentest. Dijsselbloem ziet dat de sector aandacht heeft voor harde criteria als hogere buffers, maar vroeg zich af of er voldoende begrip is voor 'zachte criteria', als vertrouwen, reputatie en cultuur.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Op http://www.followthemoney.nl is een heel mooi stuk geschreven over de banken en de financiële markten. De 1 biljoen euro die aan de banken zijn verstrekt had eigenlijk hoofdelijk naar de E.U. bevolking behoren te gaan en de banken elke mogelijkheid ontnemen dat ze “van geld geld” kunnen maken. Bij deze gewaagde oplossing was de euro blijven “rondtollen” binnen de samenleving. De RvB’ en en de CEO’tjes ( ING bv ) gaan weer op hun oude antieke weg verder, niets aan de hand idee.. Het negatieve besluit om geen cent in omloop te brengen heeft ook te maken met het o.a. geschreven stuk van Dorien Pessers in Trouw en hier ook op http://www.wel.nl te zien.Prachtig uitgelegd waarom de Zwarte Piet zoveel emoties losmaakt. Alle argumenten lijken mij goed en snijden hout. Als burger geef ik, tenzij, geen donder meer uit. De onbetrouwbaarheid, de dubbele tongen, het belazeren van hele groepen ( zorgwet ) is van zo’n grote onbeschoftheid, a-humane a-beschaving dat je alleen maar kunt denken wat zijn dit voor een geheime smerige afspraken. Zum Kotsen.

  • Dead Silence

   Helemaal eens. Het bankwezen en hun medewerkers die ik tot nu toe ontmoet heb, hypotheekverstrekkers en onnozelaars bij pensioenfondsen laten mij helemaal koud. Simpelweg omdat zij parasiteren op andermans geldstromen en ook nog het lef hebben nog grotere onzin dan Quincy uit te kramen en daarvoor ook nog een maandelijkse vergoeding opstrijken. Ook ik geef geen een cent meer uit en ga mijn huis aan spaarcenten ergens inmetselen of omzetten in waardevolle roerende goederen buiten het zich van de roversbendes o.a. die in Den Haag.

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    u zegt het weer scherp en duidelijk, u heeft een beschaafde en soms wat ruwe manier van juist analyseren.

    (in antwoord op Dead Silence)
 2. wwoud

  Zolang de ‘Cyprus blauwdruk’ voor de gehele EU geldt, is zelfs het ge-inesteerde geld van pensioenfondsen niet veilig, terwijl derivatenhouders, waaronder de banken zelf, worden afgeschermd omdat anders het zgn. ‘Domino effect’, waar de ene na de andere bank omvalt, kan optreden. Echt redenen tot optisme zijn lichtelijk overdreven. Ook de Basel III richtlijnen zijn alle mooie woorden ten spijt onvoldoende om de risicofactor ‘derivaten’ op te vangen. Investerings- en hedgefondsen met circa veertig procent aandeel in de Europese financiele markt, zijn niet onderworpen aan stresstests.

Reacties niet toegestaan