We gaan er niet allemaal op vooruit in 2015

Als het om de koopkracht gaat is het kabinet wat positiever dan op Prinsjesdag: Het besteedbaar inkomen van Nederlanders ligt in 2015 0.75% hoger dan nu. Maar de nieuwe belastingmaatregelen van het kabinet gaan ook in en dat heeft voor veel mensen gevolgen. Werknemers betalen komend jaar minder belasting door de verhoging van de arbeidskorting en veel huishoudens profiteren van een hogere algemene heffingskorting. Het netto maandinkomen kan daardoor wat hoger uitpakken. Wie minimumloon verdient of minder gaat er eerst op achteruit (ongeveer 10 euro per maand) maar krijgt na de belastingaangifte meer terug. Gezinnen met één kostwinner krijgen te maken met een daling van de koopkracht van 2,5%. Daarmee wil de regering huisvrouwen aan het werk zien te krijgen. Een deel van de pensioengerechtigden is beter af want er hoeft minder afgedragen te worden aan de inkomensafhankelijke zorgpremie. Maar de pensioenen stijgen niet mee met de inflatie en de pensioengerechtigden krijgen minder zorgtoeslag, daarom gaat de helft er juist op achteruit. De AOW stijgt wel mee met de inflatie. Voor alleenstaande ouders verandert er heel veel, wat uiteindelijk neerkomt op een daling van de koopkracht met 0.5% voor wie als alleenstaande ouder in de bijstand zit. Het kindgebonden budget stijgt maar de bijstand is beduidend lager. Dit houdt elkaar bijna in evenwicht. Werkende alleenstaande ouders met een minimumloon krijgen een hoger kindgebonden budget zodat het aantrekkelijk wordt voor bijstandsouders om te gaan werken.

Bron(nen):   AD      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Geweldig! We krijgen ook allemaal nog die 1000,- die Rutte belooft heeft tijdens de verkiezingen.
  En als Griekenland dan straks alles terugbetaalt heeft (zoals Jan-Kees de Jager beloofd heeft) kunnen alle belastingen omlaag.

  Toch?

 2. marianne martens

  Ja, inderdaad weer geweldig, je overwegend leuke studies en werk wordt beloond met alsmaar snaaien door de overheid, het luchtkasteel pensioen voor later wordt afgestraft met minder, minder en minder.

 3. Peter Panzerfaust

  Ja Nederlanders natuurlijk, al die asielzoekers en buitenlanders gaan er natuurlijk weer op vooruit. Ze worden over het bolletje geaaid, ze worden geknuffeld door de ambtenaren van de sociale dienst en vervolgens stelen ze heel Nederland leeg. Kijk maar naar al die Polen en Roemenen.

  En de sociale diensten vinden hartstikke prachtig, zolang de linkse subsidie van de communistische EUSSR maar binnen blijven stromen.

  • Desperanto

   Zo is het, en niet anders…

   (in antwoord op Peter Panzerfaust)
  • marianne martens

   In uw termen, heeft u ook een naslagwerk hoeveel subsidies en toeslagen aan de z.n. rechtse mensen zijn verstrekt. Het is een redenering te denken dat alles naar de andere kant stroomt. Uw manier van uitdrukken is een exponent van de huidige tijd, hard, kil en afstotend. Eigen schuld, eigen verantwoordelijkheid, participatie. Ws leven we in het voorportaal van een oorlog waarbij het volk alweer de klos is net zoals in Rusland e.a.. We leven in een kille taal/ samenleving. Het meest bijzondere is dat heel veel mensen het nakauwen en het in korte tijd is ontstaan en ingeklonken. Het positieve is weer dat zo’n periode ook snel weer verdwijnt.

   (in antwoord op Peter Panzerfaust)
   • Peter Panzerfaust

    Lieve Marianne toch,

    Nu ook weer wat gelezen, de gemeente Amsterdam moet verplicht bed, bad en brood aanbieden aan die buitenlandse gelukszoekers, dat oordeelt de Centrale Raad van Beroep.

    In de tussentijd worden de Nederlanders massaal op straat gezet, voornamelijk zijn dit jongeren en ouderen. En waarom? Nou omdat ze van alles ontzegt wordt, uitkeringen gaan massaal naar die buitenlanders, toeslagen worden massaal uitgekeerd naar buitenlanders. Sommige vinden dat echter niet genoeg en frauderen ermee. Alles sociale voorzieningen worden zo langzamerhand afgenomen van de Nederlanders en de PvdA vindt het prachtig.

    En dan kunt u wel beginnen over heel wat anders maar daarmee is dit probleem nog niet opgelost.

    (in antwoord op marianne martens)
    • marianne martens

     Inderdaad het is om hels van te worden dat er zoveel mensen worden ontslagen waaronder heel veel jongeren, middelbaren en ouderen. De wanhoop en de angst nooit meer aan de bak te komen voor familie en jezelf. Het is redelijk dat de de RvB en de EU de mensonterende benadering van veel vreemdelingen/ asielzoekers op de zeer brede Hollandse vingers tikt. Het zou samen kunnen gaan meer aandacht voor degenen die het moeilijk hebben en voor degenen die het heel moeilijk hebben.

     (in antwoord op Peter Panzerfaust)
 4. utsjaermets

  “Daarmee wil de regering huisvrouwen aan het werk zien te krijgen” : waar bemoeien ze zich mee ? En vervolgens dan nog meer geld naar de kinderopvang ? Of nog meer ‘Jo Frost’s ?

 5. DoubleUC

  … meer huisvrouwen aan het werk zien te krijgen… wèlk werk??? Zijn ze in Den Haag blind? Of doof? Of blind èn doof?

 6. Jannie Ooms

  Het gaat er hier over hoeveel de gemiddelde Nederlander er qua netto salaris op voor- of achteruit gaat. Maar in die cijfers kan nooit zijn opgenomen de krankzinnige huurstijging in zowel de sociale als de vrije sector, een huurstijging die heel veel Nederlanders heeft getroffen en ook in 2015 weer zal worden doorgevoerd.

  Het kabinet wankelt momenteel. Zouden we nieuwe verkiezingen krijgen, dan hoop ik dat de huurders in Nederland zich zullen herinneren aan wie ze het duivelse initiatief tot verrijking van de huisbazen te danken hebben: aan Alexander Pechtold met zijn Woonplan. De Nederlandse huurder heeft bij D66 niets te zoeken!

Reacties niet toegestaan