In dit Nederlandse stadje verdienen jongeren het allermeest

Met een gemiddeld jaarinkomen van 33.500 euro verdienen jongeren tussen de 18 en 25 jaar uit de Utrechtse gemeente Oudewater het meest. Dit is meer dan dubbel zoveel als hun leeftijdsgenoten elders in Nederland. “Hard werken wordt er hier met de paplepel ingegoten.”

Waar Oudewater en Edam-Volendam hoog scoren, staat er een stuk minder op het loonstrookje bij jongeren in studentensteden als Wageningen, Delft, Maastricht en Groningen, blijkt uit de meest recente cijfers (uit 2021) van het CBS. In IJsselstad Oudewater weten ze wel hoe dat komt.

"Druk? Ja soms wel"
Zo vertelt bezige bij Kick van Zuijlen (20) hoe zijn gemiddelde week eruit ziet. Hij leert nog voor fietsenmaker, maar heeft al een eigen bedrijfje KvZ Fietsservice, dat bij zijn ouders aan huis zit. “Nu ik klaar ben met school, werk ik 32 uur per week voor een baas, bij van Ekeris tweewielers in IJsselstein. Op de maandag, in het weekend en in de avonduurtjes ben ik vrij. Dan probeer ik zoveel mogelijk voor mezelf te werken”, legt Van Zuijlen uit aan het AD. “Of het druk is? Ja soms wel, maar ik vind het leuk om met m'n handen te werken. Soms ben ik ’s avonds van zeven tot twaalf uur bezig, maar regelmatig ben ik ook al om negen uur klaar hoor.”

De fietsenmaker zegt dat zowel in zijn vriendengroep als in zijn voetbalteam iedereen veel werkt. “De uitkomst van dit onderzoek verbaast me eerlijk gezegd ook niet zo. Als ik uitga, kom ik weleens mensen uit andere plaatsen tegen. Die studeren allemaal, terwijl in Oudewater iedereen werkt. En de jongeren uit Oudewater die wel studeren, steken meestal ook veel tijd in hun bijbaan. Ik begon al op mijn 15de als vakkenvuller bij de Jumbo. Dat werd vanuit huis gestimuleerd. ‘Ga lekker werken!’ zeiden mijn ouders. En als iedereen om je heen hard werkt, dan doe jij dat natuurlijk ook.”

Meer maakindustrie
Uit andere CBS-data blijkt dat de gemeente Oudewater slechts op de 83ste plek staat als het gaat om bruto verdiensten per jaar voor alle leeftijden. “Daarin zie je dus dat praktisch opgeleide mensen nog altijd niet goed genoeg worden beloond. Dat stoort me mateloos”, aldus lokale wethouder Ivo Ten Hagen.

“De provincie Utrecht valt qua economie grofweg te verdelen in twee gebieden. In het oostelijke gedeelte bevindt zich vooral de denkindustrie, waar mensen vaak langer voor moeten studeren. In Woerden, De Ronde Venen, Lopik, Montfoort en Oudewater zie je meer maakindustrie. In het daarbij horende praktische werk kunnen mensen vaak op jongere leeftijd aan de slag”, besluit de wethouder in Oudewater.

Bron(nen):   AD