‘Daling Duitse werkloosheid komt tot staan’

Economen vrezen dat het deze week ingevoerde Duitse minimumloon een halt toeroept aan de afname van de werkloosheid in dat land. Dit ondanks dat de vooruitzichten voor Europa's grootste economie iets beter zijn vergeleken met vorig jaar. Dat blijkt uit een rondgang van het Duitse persbureau DPA.

De experts, die allen werkzaam zijn bij grote banken in Duitsland, voorzien voor heel 2015 een gemiddeld werkloosheidcijfer tussen de 2,9 miljoen en 2,94 miljoen. Dat komt neer op een stagnatie of zelfs een kleine toename van het aantal werkzoekenden dat bij onze oosterburen zonder baan zit.

In Duitsland is donderdag voor het eerst een wettelijk minimumloon ingegaan van 8,50 euro per uur. De geraadpleegde deskundigen gaan er in meerderheid vanuit dat de maatregel in sommige regio's voor een verlies van arbeidsplaatsen kan zorgen.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Meneer Dick

  Uiteraard is een minimum-loon slecht voor de werkgelegenheid. Betreffende werknemers gaan dan niet in eens beter hun best doen.

  • Albert Bakker

   Helemaal mee eens. Het invoeren van een minimumloon is op de afschaffing van slavernij na het slechtste wat je kunt doen voor werkgelegenheid. Slaven gingen, eenmaal vrij, ook niet opeens harder werken.

   We zouden misschien het beste als stimuleringsmaatregel voor het creëren van meer arbeidsplaatsen voor iedereen salariëring afschaffen.

   Uiteraard moet dat verlies aan inkomsten worden gecompenseerd met gratis huisvesting en het aanbieden van benodigde levensmiddelen. Dat kan prima in kampen die op het fabrieksterrein kunnen komen te staan. Dat scheelt ook nog eens in reiskosten. Het rantsoen kan vervolgens prima op de werkbelasting worden afgestemd.

   (in antwoord op Meneer Dick)
 2. knier

  Als een werkgever die 8.50 niet kan betalen,moet hij maar fijn in Pakistan gaan zitten met z’n bedrijf.
  Op dat soort “werkgevers” zit niemand te wachten in Europa,wasknijpers in elkaar zetten doen ze alleen nog in de bak voor een paar centen per uur en dan nog onder dwang.
  Voor ieder normaal,Europees, bedrijf is het geen enkel probleem om dit minimum salaris te betalen,dat soort armoedzaaiers moeten we hier ook niet willen hebben.

Reacties niet toegestaan