Huizen met NHG mogen niet meer geveild

Huizen met Nationale Hypotheekgarantie mogen niet meer worden geveild. Op de executieveiling brengen zij veel te weinig op. Directeur Karel Schiffer van het garantiefonds voor huizenbezitters in de Volkskrant: 'Zodra NHG-huizen onder de hamer gaan, krijgen wij gemiddeld 15 duizend euro minder dan wanneer zij via de makelaar verkocht worden.' Hij denkt dat hij dat geld beter kan besteden. 'Bijvoorbeeld door mensen meer tijd te geven hun huis op een normale manier te verkopen of door zelf de woningen te kopen.' Voor banken is het veilen van huizen met NHG-hypotheken risicoloos. Het principe van de hypotheek is dat dit huizenbezitters, en dus ook banken, beschermt tegen een restschuld. Bij de aankoop van een huis moet zo’n duizend euro in het garantiefonds worden gestort. In ruil daarvoor betaalt het fonds een eventueel verlies als het huis door onvoorziene omstandigheden in de verkoop moet. Bijna 1 miljoen Nederlandse huishoudens hebben een NHG-hypotheek. Voorkomen moet worden dat banken al te makkelijk een huis laten veilen. Ze moeten daarom van tevoren contact opnemen met de NHG. Die probeert dan eerst een andere oplossing te zoeken. 'Wij laten liever de betalingsachterstand wat oplopen als we zo die akelige veiling kunnen vermijden', zegt Schiffer.

Bron(nen):   de Volkskrant      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Indenvreemde

    Ja en op die akelige veilingen worden onderlinge prijsafspraken gemaakt door de handelaren.Die zijn alleen uit op winst bejag en het interesseert ze niets dat de eigenaar zonder NHG met schulden blijft zitten. De een zijn nood is de ander zijn brood. Graf mentaliteit die sommige lieden hebben ontwikkeld. En dat alleen maar om geld.Hoe diep kunnen ze nog zinken.

  2. Heldoppantoffels

    Inderdaad de makelaars schijnen nogal eens dealtjes te sluiten op dergelijke veiligen. Gewoon over de rug van een ander, schandalig!!

    Goede ontwikkeling dat het NHG nu inziet dat er meer mogelijkheden zijn en dat zij bereid zijn hier naar te zoeken. (ook in overleg met de partij die niet aan de betalingsverplichting kan voldoen)

Reacties niet toegestaan