Belastingverlaging leidt nauwelijks tot meer banen

Binnen tien jaar moeten er tot honderdduizend banen worden gecreëerd door een lastenverlichting van 15 miljard euro op arbeid. Maar volgens het CPB werkt dit plan van het kabinet maar ten dele en is het erg kostbaar, schrijft NRCQ. Het Centraal Planbureau heeft een nieuw model ontwikkeld waarmee de arbeidsmarkteffecten van fiscale maatregelen beter kunnen worden berekend. Daaruit blijkt dat een generieke lastenverlichting relatief weinig effect heeft op de arbeidsparticipatie. Als het kabinet de inkomstenbelasting voor de derde schijf (42 procent voor inkomens tussen de 33.500 en 57.500 euro per jaar) met 1,5 miljard wil verlagen, dan levert dat ruim 4.000 nieuwe banen op. Dat is dus een dure maatregel van meer dan 3,5 ton per baan. Een verlaging van het tarief van de eerste schijf met 1,5 miljard zou zelfs het aantal banen met 1.400 doen afnemen. Wat wel werkt om de arbeidsparticipatie te verhogen is werken meer lonend maken dan niet werken. Een hogere bijdrage voor kinderopvang van een half miljard levert 9.000 banen op en een hogere arbeidskorting van 1,5 miljard kan leiden tot 8.000 banen. En een bezuiniging die vooral de kwetsbaren in de samenleving treft, maar wel banen oplevert is een besparing van een half miljard op de bijstand. Dan zullen 50.000 bijstandsgerechtigden ervoor kiezen om aan het werk te gaan, denkt het CPB.

Bron(nen):   NRCQ      

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Dit land is ziek geworden door de praatcultuur. Gebakken lucht, onzin, enzovoort. Zuid-Oost Brabant en Duitsland hebben een maakcultuur. Onzin verkopen leidt tot niks, oneindige leegte. Mouwen opstropen en aan de slag. Instituten als banken, verzekeraars pensioenfondsen en alle de hele onzinuitkramende bedrijfstakken eronder gaan kapot. Hadden ze maar een vak moeten leren.

  • VerzetIsZinloos

   Jij komt zeker uit ZO Brabant ? Lol
   Verzekeraars en pensioenfondsen zijn net als banken woekeraars.
   De rijken worden alleen rijk door derivaten. Geleend geld.
   Das kapitalisme. Die komt nu ten volste tot z’n recht.
   Iedereen moest zijn geld geven aan allerlei instanties.
   Woekerpolissen zijn nog steeds normaal. Het ware verhaal komt eruit. Het is zo makkelijk mensen in de maling te nemen. Dat blijkt maar weer eens. Ik lach me kapot als straks de heleboel echt instort.
   We merken er nu nog niks van.
   Tot de jaren 70 vdve was het leuk in Nederland.
   Nu zijn de meesten een slaaf van belastingdienst en hebben allen tbr

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Dead Silence

    Ik werk er ;-). Het leuke is dat als jemet die gebakkenluchtfietsers praat ze binnen 2 minuten uitgekleed hebt, inclusief de directeur toch met iets leuks de deur uit gaat. Maar genaaid word je toch, alleen iets minder.

    (in antwoord op VerzetIsZinloos)
 2. VerzetIsZinloos

  Ja, het is beter de belasting voor iedereen te verhogen naar 80%. De staat is de lachende derde. Wahahahahaha

  • Dead Silence

   Zo doen socialisten en communisten dan. En daarme creeren ze banen die ambtenaren heten en de echte werkenden extra kunnen treiteren.

   (in antwoord op VerzetIsZinloos)
   • VerzetIsZinloos

    Altijd weer die socialisten en communisten. Het is een kapitalistisch gegeven. Allemaal van de Amerikanen geleerd.
    Privatisering is ook niet heilig. Je hebt nu geen echte politie meer, want die zijn weg bezuinigd.
    Ben je dan tevreden ? Ik zie Bill Gates geen militair leger opzetten.
    De rijken betalen geen belasting meer. Zijn die in dienst van de rOverheid ?
    Nee, ze treiteren alleen de zwakken.
    Natuurlijk kunnen we allemaal ZZP’er worden.
    Maar dan zul je toch harder moeten werken voor je eigen geld.
    Men moet is stoppen met de oneerlijke verdeling.
    In een economie waar geld is kan geld rollen.
    Je kunt wel belasting geld blijven rondpompen, maar daar merkt de economie niks van.
    Van de zwakken zijn er veel meer en daar zal het vandaan moeten komen dus blijven die keer op keer inleveren.
    Zo’n ambtenaartje heeft ook geen leven natuurlijk.
    Iedere keer die nieuwe regels, terwijl alles digitaal gaat.

    Je kunt ook nog de scholen privatiseren.
    De rOverheid zou geen winst mogen maken en al die directeuren van die scholen zouden ze niet meer dan modaal moeten laten verdienen.
    Een directeur lult de hele dag maar, maar er verandert er maar weinig.

    (in antwoord op Dead Silence)
    • Dead Silence

     Betalen voor zwakken en zieken doe ik met plezier. Betalen voor het genetisch afval weiger ik.

     (in antwoord op VerzetIsZinloos)
 3. Dead Silence

  De getallen met als uitkomst een paar duizend meer of minder werklozen zeggen gezien de betrouwbaarheid van het model dat het geen moer uitmaakt. Poepconclusie dus, het is inconclusive.

 4. reageermeneer

  CPB logica:
  Een half miljard bezuinigen op bijstand gaat er voor zorgen dat 50.000 bijstandstrekkers plotseling aan het werk gaan.

 5. Malky

  Kabinetsbeleid laat zien dat belastingverhogingen banen kost.

 6. Apekool

  Lijkt me voor de hand te liggen dat je maatregelen neemt die er voor zorgen dat inactieve Nederlanders in Nederland aan het werk gaan ipv. thuis zitten omdat je er financieel geen z@k mee opschiet.

  Zal wel ontbreken in het model, zelfs bedelen wordt beter gedaan door Roemenen. De tendens is naar communisme: eenvoudige betaalde banen inruilen voor ‘vrijwilligerswerk’ door bijstandsgerechtigden.

  • VerzetIsZinloos

   Dit is weer de zoveelste poging om niet echt wat te veranderen, maar de armen nog meer naar beneden te drukken.
   Waar moet je reisgeld van betalen of zelfs verhuizen als je je eerste lage loon moet ontvangen ? Je moet zelf alles vooruit betalen, maar de grote bedrijven iedereen eist dat je alles vooruit betaalt. Jij moet nog maar wachten of je baas elke maand op tijd je loon kan betalen. V&D gaat de lonen zelfs verlagen dus wat ze willen ze nou ?
   Minimum is minimum. En het levert echt geen werk op.
   Overigens hebben alle minima een belasting verhoging gehad en de rijken een belasting verlagen. Dat werkt dus inderdaad niet.
   Het hele belasting stelsel deugt voor geen meter.

   (in antwoord op Apekool)
 7. VerzetIsZinloos

  Volgt het CPB wel het nieuws ? Veel mensen zijn blij als ze hun klote baan kunnen blijven houden voor een hongerloontje, maar de vaste contracten vliegen er het eerst uit en met al die maatregelen die het stomste kabinet ooit neemt gaat werk ontzettend veel geld kosten, want een baas zal straks wel gek zijn om iemand aan te nemen. Dat wordt allemaal uitzendwerk voor een participatieloon wat dus minder dan het minimum is. Mensen komen niet uit de ‘bijstand’. Er zullen wel meer ambtenaren nodig zijn om de opgegeven verdiensten te verrekenen. Veel mensen, vooral ouderen, schieten er helemaal niks mee op. Als je 3 weken werkt heb je dus een paar dagen extra vrij, maar je gaat er zelfs op achteruit. Zeker als je reiskosten moet betalen. Je mag maximaal 2 uur reizen per dag. 1 uur heen en 1 uur terug. En zo hou je minder tijd over. Dat winkels langer open zijn is alleen in het voordeel van de winkeleigenaar, maar er is echt geen extra werk gecreëerd. Het kabinet rekent zich rijk alvorens de plannen op papier staan.

  Al schaffen ze de uitkeringen af. Dan nog levert dat niks op. Je bent wel een paar belasting betalers kwijt.

 8. Point

  Wij van WC eend ….. De overheid die gaat zeggen dat belastingverlaging ergens voor helpt. Hé dit is dromenland niet, maar Nederland! Omhoog met die belasting dat helpt de Overheid en daar zijn we toch voor op aarde gezet?

 9. jantje

  De CPB is een socialistisch bolwerk, net als vele andere overheidsinstituten. Die zijn dus niet voor belastingverlagingen.

 10. Burgermans

  Toekomstvoorspellingen worden meer door geloof dan door wetenschap bepaald, Jeanette.

Reacties niet toegestaan