Verrassend: de Amerikaanse economie is de meest teleurstellende ter wereld

De cijfers van de Amerikaanse economie zijn deze maand het slechtst sinds 2009. Behalve de werkgelegenheid staan alle indicatoren in het rood. Dat blijkt onder meer uit de CESI (Citigroup Economic Surprise Index). Deze index houdt bij of economische cijfers mee of tegenvallen en wordt steeds belangrijker, omdat financiële markten sterk reageren op afwijkingen van de verwachtingen. De Verenigde Staten doen het nu slechter dan een reeks opkomende economieën waarvan verwacht werd dat de dalende olieprijs hen hard zou treffen. Met name de sterke dollar dempt de groei. Maar een kanttekening is op zijn plaats: het gaat nog altijd vrij goed met de Amerikaanse economie. In de afgelopen vier maanden zijn er 1,2 miljoen banen bijgekomen, wat duidt op een herstellende arbeidsmarkt. De economie kan alleen de zeer hooggespannen verwachtingen niet waarmaken. Volgens Jack Ablin, chief investment officer bij de BMO Private Bank in Chicago, is de verrassingsindex een vroege indicator van een omslag in de economische trend van een land. Veel economen stellen dan ook hun groeivoorspelling bij. De Atlanta Fed is het meest negatief met een groeiverwachting van 0,6% in het eerste kwartaal. JP Morgan houdt het op 2% en de Barclays Bank op 1,5%. Zweden presteert het best als het gaat om de mate waarin de voorspellingen overeen komen met de werkelijkheid.  

Bron(nen):   Bloomberg      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Als de arbeidsmarkt ver genoeg hersteld krijgen de Amerikanen meer geld om uit te geven en dan komt de rest ook vanzelf in orde. Uiteindelijk valt en staat altijd alles bij de consument.

 2. Burgermans

  De VS staan helemaal niet in dat tabelletje, Jeanette. Wat wordt er eigenlijk in die tabel weergegeven?

 3. KGB

  Dit wisten wij natuurlijk al veel langer, de economie van de Sovjet-Unie is natuurlijk veel beter.

  • Overseasz

   Volgens mij is jouw Sowjet-Unie in 1991 economisch ingestort.
   Totaal falliet, er werd niets van waarde gemaakt, daarom.

   (in antwoord op KGB)
   • KGB

    Onzin, de Sovjet-Unie is nooit ingestort, die westerse propaganda van jullie zal niet werken.

    (in antwoord op Overseasz)
  • Ko Herent

   En de Lada Niva ook trouwens..

   (in antwoord op KGB)
 4. IwanovKapotjeplov

  Dit is allemaal ruis. Het enige waar het werkelijk om draait is het beleid van de FED. En voor de FED is komt het wel heel goed uit dat “de cijfers” wat tegenvallen: hebben ze weer een excuus om de rente langer op nul te houden en vol op het stimuleringsorgel te blijven spelen.

  Het is gewoon de zaak verder vooruitschuiven. Men wil de rente niet verhogen: dat maakt de dollar nog duurder, de beursjongens zien hun koersen inzakken en de schuldenberg wordt slechter betaalbaar. Maar de rente niet verhogen op termijn laat zien dat de Amerikaanse economie niet zonder steun van de FED kan draaien, en dat is ook slecht nieuws.

  Het hele economische systeem is behoorlijk vervormd geraakt, Geen enkele economie kan draaien zonder gigantische hoeveelheden geld dat wordt bijgemaakt door centrale bankiers. Schuldenbergen probeert men in toom te houden door 0% rente. Beurskoersen exploderen door al het gratis geld, niet door de economische realiteit, Er hoeft maar 1 kink in de kabel te komen en de zaak wordt instabiel. We dansen allemaal op een vulkaan.

 5. John_Rambo

  Europa doet het maar iets slechter dan China, volgens de grafiek.
  Maar het zijn ‘voorspellingen’.
  En afgaande op eerdere voorspellingen, heeft dit minder voorspellende waarde dan een willekeurige kindertekening.

 6. Meneer Dick

  Het wordt hier niet goed begrepen. En het wordt ook niet goed beschreven wat hier zogenaamd goed is wat slecht is. Om het met een eenvoudig voorbeeld duidelijk te maken, het volgende.
  Als de ene leerling een cijfer 7 voor een examen haalt en een ander een cijfer 6, wie heeft dan het beste gedaan? U moet dan toch ook wel weten en ook toegeven, dat de leerling met cijfer 7 het beter gedaan heeft dan de leerling met 6.

  Maar nu de verwachting vooraf. De leerling met een 7 verwachtte vooraf een 9 te halen, 2 punten hoger. de leerling met een 6 verwachtte vooraf ook een 6 te halen.
  Als u het interessant vindt, dan is de teneur van dit verhaal dus, dat de leerling met de 7 het zogenaamde slechter had gedaan, omdat hij een 9 verwachtte. En de leerling met de 6 heeft het optimaal gedaan, omdat hij ook een 6 verwachtte.
  Welterusten allemaal, slaap lekker.

Reacties niet toegestaan