‘ECB neemt Griekse banken weer onder de loep’

De Europese Centrale Bank (ECB) bekijkt woensdag opnieuw in welke mate Griekse banken nog mogen rekenen op noodsteun. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van ingewijden.

De positie van de Griekse banken is de afgelopen tijd verder ondermijnd door de aanhoudende onzekerheid over de economische toekomst van het land. Afgelopen maand zouden de banken nog eens 3 miljard euro hebben zien wegstromen, waardoor het totale bedrag dat sinds oktober van de rekeningen is gehaald zou zijn opgelopen tot 28 miljard euro.

De banken zijn afhankelijk van noodsteun die door de Griekse centrale bank wordt verstrekt. Vorige week werd het plafond voor die steun met 1 miljard euro opgekrikt, tot 71 miljard euro. Zolang de Griekse regering geen overeenstemming weet te bereiken met de andere eurolanden over de uitbetaling van de beloofde noodleningen aan het land, zal dat bedrag waarschijnlijk niet ver worden opgekrikt.

Bodem schatkist

De verzwakking van de banken maakt de financiële problemen van Griekenland groter. Het land ziet de bodem van de schatkist naderen en dreigt zonder verdere steun van de eurolanden en het IMF in de komende maanden niet meer aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen.

Het moment waarop Griekenland zonder geld komt te zitten is niet te voorspellen. Dit hangt onder meer af van de mate waarin de overheid de betaling van binnenlandse rekeningen kan uitstellen en van de opbrengsten van nieuwe belastingmaatregelen. De eerste zware test wacht op 9 april. Het land moet dan 450 miljoen euro aflossen bij het IMF.