Econoom over crisis: ‘We zijn terug bij af en ik vind dat angstaanjagend’

Er is niets veranderd dus er komt weer een nieuwe crisis, zegt Ann Pettifor, specialist overheidsschulden aan de universiteit van Londen. Ze is niet de enige econoom die het zegt, maar wel een van de weinigen die de vorige crisis ook juist voorspelde.

Het grote probleem is dat sinds de financiële crisis helemaal niets is gewijzigd aan het beleid voor landen die hun schulden niet meer kunnen terugbetalen. Dat zou volgens Pettifor al heel snel de wereldeconomie opnieuw kunnen bedreigen.

'Er komt een nieuwe financiële crisis,' aldus de econome. 'Brazilië zit al in grote problemen door de sterke dollar. Ik ben ook bang voor de evoluties in Zuid-Afrika en dan is er nog Maleisië, dat grote moeilijkheden ondervindt om zijn leningen in dollars terug te betalen. We zijn terug bij af en ik vind dat erg angstaanjagend.'

De Verenigde Naties hebben onder druk van de ontwikkelingslanden stappen gezet om een faillissementsprocedure voor naties op te stellen, maar werden teruggefloten door een aantal westerse landen. Pettiflor begrijpt dat wel. 'Het probleem is dat de Verenigde Naties op dit gebied geen echte macht hebben. De instantie kan morele voorstellen doen, maar het zijn het Internationaal Monetair Fonds en de regeringen die beslissen.' Ondertussen wordt het probleem dankzij de extreem lage intrestvoeten met de dag dringender. Veel ontwikkelingslanden profiteren van de huidige situatie om miljarden aan nieuwe schulden te maken.  

Bron(nen):   Express.be      

31 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Er komt altijd een nieuwe crisis, dat heet conjunctuur.
  Drama drama
  Of anticipeer er gewoon op. Spaar in de goede jaren een beetje extra zodat je de slechte jaren fluitend doorkomt.

 2. Vogelbeest

  Slecht nieuws levert meer clicks/inkomsten voor media dan goed nieuws.
  Een professor die zegt dat het allemaal in orde komt levert minder clicks (dus inkomsten) dus die publiceren we niet.

  Maand na maand hebben we hier bijna dagelijks kunnen lezen dat de euro eind volgende week niet zou halen. Allemaal verkondigd door “deskundigen”.

  Laatste keer dat ik keek deed de euro het nog best aardig.

  We worden door alle media met zijn alle de put in gepraat want eigen belang gaat voor algemeen belang.

  • RhodBerth

   Heel goed verwoord.
   We lopen met de westerse beschaving in de richting van een vertrouwens-crisis.

   Steeds meer vertrouwen we niks meer als het gaat om gezag, wetenschap en kennis.

   – steeds meer wantrouwen tegen inentingen etc.
   – steeds meer wantrouwen tegen politici
   – steeds meer wantrouwen tegen experts

   Veel van het wantrouwen komt uit de onderbuik. Gaat er dan niets mis in de medische wetenschap, politiek, etc.? Ja, natuurlijk, mensen maken fouten en ook medici, wetenschappers en politici zijn mensen en maken dus fouten. Al millenia lang.

   Toch leven we in een tijd waarbij het beter gaat dan ooit, en dan al die klachten en dat wantrouwen. Dat is de paradox van de welvaart en het welzijn. Hoe welvarender en rijker mensen zijn, hoe meer zelfvertrouwen ze krijgen en hoe minder vertrouwen in anderen. Uiteindelijk zal onze beschaving hier aan ondergaan.

   Want straks geloven we onze artsen, politici en andere gezagsdragers niet meer en volgt er dus totale anarchie. De paranoia van de massa zal de beschaving kapot maken.

   Het grootste probleem is de zelfreflectie. Mensen zijn mondig en slim genoeg geworden om de fouten bij anderen te onderkennen maar missen het spiegelend vermogen om te begrijpen dat ze zelf niet anders zijn en dat ze zelf beperkt worden door een gebrek aan kennis en kunde.

   Helaas, niets aan te doen. Elke beschaving gaat ten onder, dus ook de onze.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Vogelbeest

    Enige nadeel van goed nieuws: “Linksch”begint gelijk meer uit te delen (met name aan bodemloze putten) want hun oplossing voor het helpen van arme landen en arme mensen is iedereen arm te maken.
    Als we dat nou eens onder controle kunnen houden zouden we nog wel eens heel ver kunnen komen.

    (in antwoord op RhodBerth)
    • John_Rambo

     Link, rechts, wat maakt het uit door wie je belast wordt totdat je niks meer hebt? Ze hebben allemaal steeds meer geld nodig om hun plannen te verwezenlijken (en hun eigen zakken, en die van hun compagnons, te vullen). En de enige manier om daar aan te komen is gewoon de belasting weer verhogen, en nog meer op de zorg te bezuinigen. We zijn er niet beter aan toe dan Griekenland. Politici weten het allemaal zoveel beter dan jij of ik. Van mij zou je je eigen leven mogen regelen. Maak jij dan een fout, dan blijft dat tot jouw omgeving beperkt. Maken de ‘leiders’ een fout, dan zit de hele samenleving diep in de problemen. Zelfs mijn moeder van 70 zou het nog beter doen dan bijvoorbeeld Rutte. Maar dat wil zij niet, want dan zou zij ook een dictatortje zijn, die het zoveel beter weet.

     (in antwoord op Vogelbeest)
     • Hector

      Zolang het merendeel nog overtuigd is dat ze een overheid nodig hebben is alles per definitie reddeloos verloren. De overheid is nl. het probleem.
      Als de flora, fauna, de oceanen, ons zonnestelsel en het hele universum prima functioneren zonder een overheid, waarom menen mensen dan dat ze een overheid nodig hebben?

      (in antwoord op John_Rambo)
     • John_Rambo

      Een tijd geleden hielden de vuilnisophalers in New York een staking van enkele weken. Binnen korte tijd werd de noodtoestand uitgeroepen door het zich ophopende vuil, en het ongedierte. Stel je nu, bijeen willekeurig ander beroep voor, dat zij een paar maanden gingen staken. Bijvoorbeeld Rutte en Samsom zijn clubjes zijn niet tevreden met hun loon (in dit voorbeeld kunnen zij zichzelf geen opslag geven), en besluiten een half jaartje met ‘reces’ te gaan. Wie zou daar ook maar één traan om laten? Kunnen we dan geen boodschappen meer doen, auto rijden, wegen bouwen, werken, zonder hen?
      Dus: die zich het hardst op de borst kloppen hoe goed ze wel niet zijn, met een zelfvoldane grijns de wereld inkijken, het meest verdienen, maar in feite gewoon dictatortjes zijn: Hen kun je het makkelijkst missen.

      (in antwoord op Hector)
     • Hector

      Belgie heeft een paar jaar geleden meer dan een jaar zonder functionerende regering gezeten wegens de splijtzwam Vlaanderen/Wallonie. Het hele land draaide gewoon door. Politici zijn uitvreters van het zuiverste soort. Die heb je helemaal niet nodig. Dacht je echt dat Europa instort als morgen die hele EU club in Brussel thuisblijft? Alles wat van belang is draait gewoon door. De mensen zijn totaal gehersenspoeld door de staat.

      (in antwoord op John_Rambo)
     • John_Rambo

      Zelfs gemeenteambtenaren heb je niet echt nodig.
      Kijk wat zij van de zorg maken die zij moeten coördineren. Bij mij in de gemeente hebben ze een tekort van 10 miljoen. Maar nu is het gemeentekantoor te klein, dus moet er voor een paar miljoen een nieuw gebouwd worden. En een paar jaar geleden is een nieuw winkelcentrum gebouwd, terwijl er steeds meer winkels leeg staan. Maar wat maakt het uit: het is niet hun geld.

      (in antwoord op Hector)
   • John_Rambo

    Waarom zou iedereen achter politici aan moeten lopen?
    Waarom moeten zij voor mij beslissen, en mijn geld uitgeven?
    Wie kan er beter voor mij beslissen dan ikzelf?
    Politici hebben genoeg bewezen dat ze ons vertrouwen niet waard zijn. €100 is voor mij veel geld. Voor een politicus is een miljard pas veel geld. En zo geven ze het ook uit.

    Jij wil geen totale anarchie, en anderen ook niet. Dat er geen ‘leider’ is, betekent niet dat er geen regels zijn, of orde heerst. Het is een belachelijk idee om te veronderstellen dat een mens opeens superkrachten krijgt, omdat hij gekozen is. Hij is dan de meest wijze, slimste, en zal al onze problemen oplossen.
    Hoe naïef allemaal.

    (in antwoord op RhodBerth)
  • Hector

   “Laatste keer dat ik keek deed de euro het nog best aardig.”

   Vorig jaar deed de euro-dollar koers nog 1,40
   Vandaag de dag doet hij 1,07 en is op weg naar pariteit om uiteindelijk richting 80 cent te gaan komend jaar.

   Uw koopkracht wordt internationaal enorm uitgehold.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 3. AT

  Iedereen die beweerd dat het vanaf nu crisisloos en in stijgende lijn verder gaat moet met pek en veren de stad uit worden gebonjourd. De hele geschiedenis gaat met golfbewegingen.

 4. Burgermans

  Economische crises zijn als slecht weer: onvermijdelijk en noodzakelijk.

  • John_Rambo

   Slecht weer gaat vanzelf voorbij. De crisis komt door wanbeleid (understatement), of is misschien zelfs wel opzet.
   Iedere dag hoor ik “De crisis is nog niet voorbij”.
   Alsof iedereen vanzelf meer geld in de portemonnee krijgt.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Ook met het best denkbare beleid zullen er altijd crises zijn, die ook weer vanzelf voorbij gaan. De economie gaat nu eenmaal in een golfbeweging: op en neer.

    (in antwoord op John_Rambo)
    • John_Rambo

     Deze gaat niet vanzelf over.
     Zelf hebben we niks meer over ons eigen geld te vertellen. De overheid geeft ons geld uit alsof er nooit een eind aan komt. Ik las net dat er voor 13.000 vluchtelingen een woning gezocht moet worden, terwijl Nederlanders niet eens een woning kunnen vinden die betaalbaar is.
     Er wordt steeds meer participatie verlangd, oftewel ‘je regelt het zelf maar’, terwijl ik wel moet blijven betalen om het voor me te laten doen.

     Het best denkbare beleid is als ik het helemaal zelf doe.
     Maar dan moet ik dan ook niet het rijk hoeven betalen om het hen voor mij te laten doen. Niemand weet namelijk wat beter is voor mij, of kent mijn wensen beter, dan ikzelf.
     Als we het de overheid laten doen, gaan we allemaal het afvoerputje in. En daar gaan we met sneltreinvaart op aan.

     (in antwoord op Burgermans)
  • marianne martens

   De schulden van Griekenland, Spanje, Portugal, Griekenland, Litouwen, Slovenië, Bulgarije, Roemenië, Hongarije behoren te worden kwijtgescholden, net zoals veel Afrikaanse landen.
   De econoom lijkt wel gelijk te krijgen want de crisis is even ernstig als in 2008. Er is geen verschil. We zijn nu wel opgescheept met de “hard- boiled mentality of the people”. Dat is een nog een groter gevaar dan die mislukte euro. Maar zoals u zegt : onvermijdelijk en noodzakelijk.

   (in antwoord op Burgermans)
  • Chicamo

   Gelul in de ruimte

   (in antwoord op Burgermans)
 5. John_Rambo

  Golfbewegingen? Bij dit soort golven heb je een onderzeeërs nodig, geen zeilboot. En het is ook geen wanbeleid, of oplichterij, meer door overheid en banken. Het is de grootste scam die de mensheid ooit heeft meegemaakt.
  Als je nog een golfbewegingen gelooft, heb ik nog een toren in Parijs voor je te koop voor een schappelijk prijsje.

 6. Johan Vrijheid

  Hoe is het toch mogelijk dat de mensen waar we overduidelijk niet zonder kunnen – vuilnismannen, politieagenten, verplegers – zo slecht verdienen, terwijl onbelangrijke, overbodige of zelfs schadelijke bankiers, lobbyisten en consultants veel beter boeren? Een kleine elitaire financieel slimme mensen sturen de monetaire wereld aan en krijgen alle ruimte van de Draghi’s om te speculeren met 100-den MIA terwijl de gewone man al 8 jaar alleen maar koopkracht verslechtering heeft gehad. Hierdoor groeit de reele economie niet, de basis van minimum tot 2xModaal moet er 10% netto bijkrijgen dat stimuleert de echte economie. Het best kan dat door een belasting halvering en dat Draghi de belastingen aanvult ipv rucksichtloos obligaties uit de marktnemen die toch al geplaatst waren bij pensioenfondsen etc.

  • Oh_Oh_SarCastro

   Kort door de bocht, een simpele kwestie van vraag en aanbod. Intellectueel ligt de lat voor vuilnisman of politieagent niet zo hoog.

   Om een schadelijke bankier te worden zal je op zijn minst goed met cijfers moeten zijn.

   (in antwoord op Johan Vrijheid)
   • Johan Vrijheid

    Dat is precies het punt om zo slim te zijn dat je toch binnen de wet blijft maar toch de samenleving enorm schade berokkend om je eigen graai-bonus te verhogen. Afschaffen, een bankkier moet een goede maar eerlijke boekhouder zijn die zich niet uitput in het creeren van bedriegelijke producten in de derivaten, opknip hypotheken, hedge en renteswap sfeer alleen om de winst van de bank te verhogen en zijn bonus navenant.. Het zijn witte boorden criminelen en dat moet gestopt worden.

    (in antwoord op Oh_Oh_SarCastro)
   • Chicamo

    De bankiers zijn uitsluitend met hun eigen cijfers. Een perfect voorbeeld daarvan is Rijkman Groenink. In de 7 jaar als President directeur van de ABNAMRO vergaarde hij aan bonussen rond de 20 miljoen aan opties. Door de Europese wetgeving 2001 kon hij zijn opties niet snel verzilveren. De oplossing lag voor de hand, de bank in de spotlights zetten en dus simpel gezegd opdoeken. Dat resulteerde in een aandelenstijging van € 18 per aandeel. Dus een bruto winst voor RG van 360 miljoen en een strop voor de bevolking van 30 miljard. Zo werkt dat wereldwijd ten koste van een crisis.

    (in antwoord op Oh_Oh_SarCastro)
    • Oh_Oh_SarCastro

     Hetzelfde kan je zeggen over politici, die werken kijhard. Aan hun eigen carriere wel te verstaan. Ze krijgen een prima salaris van +-200k en zijn alleen maar aan het netwerken voor eigen belang. Maar de publieke verontwaardiging daarover is minimaal.

     (in antwoord op Chicamo)
   • groenner

    dit is omdraaien van zaken . Met een enorme arrogantie .

    (in antwoord op Oh_Oh_SarCastro)
 7. Koper

  Gewoon extra fictief geld bijdrukken, niets aan het handje.

 8. Chicamo

  Het is heel simpel. Een goede economie floreert bij een zeer snelle circulatie van geld. Maar het wereldvermogen komt in steeds minder handen, dus de economie stagneert. De rijken worden steeds rijker en die potten het geld op, dus komt niet echt snel terug in de economie.

  • groenner

   Het trieste is, in Nederland doen ze het anders , daar potten ze het geld van de ouderen op. Uit zorg voor hun kleinkinderen. zo kan je rijk zijn maar arm leven.

   (in antwoord op Chicamo)
   • Chicamo

    Ik vind mezelf één van de gelukkigste mensen op de wereld, maar misschien denken anderen daar natuurlijk anders over. Ik leef uitsluitend van mijn AOW, daar wordt je in Nederland niet echt blij van. Ik woon in het binnenland van Spanje, tussen allemaal heel aardige en sociale Spanjaarden uit de campo. Ik ben gewoon lid van de familie, zeg maar. Iedereen helpt elkaar en zorgt voor elkaar, jong en oud. Je kunt ook duidelijk het verschil in mentaliteit zien tussen mensen uit het zuiden en uit het noorden. Dit is een warme samenleving als je een beetje wilt integreren. Maar daar zijn de noorderlingen te arrogant voor.

    (in antwoord op groenner)
 9. Rinus57

  AUB stop ermee , kijk naar het stemresultaat bij de laatste verkiezingen en zie wie er elke dag progressie maakt in de peiling van Maurice de Hond .

  Een volk wat aan zelfkastijding doet en steeds maar weer op de oude verzuilde politieke partijen blijft stemmen , verdient niet beter .

  Het zogenaamd strategisch correct stemmen gaat mij de keel uithangen en getuigd van struisvogel politiek .

  Alle economen ten spijt , zij houden ook hun hand op hoor , dus bij wiens woord men spreekt diens brood men eet gaat dan spreekwoordelijk gelden .

  Wij lopen als brave jongens en meisjes van de klas te roeptoeteren hoe slecht het de Grieken verloopt , maar chapeau , dat volk toonde wel ballen om een complete nieuwe uitdaging aan te gaan met een totaal nieuw gekozen regering met een remedie , de stem was aan het volk en niet andersom .

  Zij gaan massaal de kop in de wind gooien voor hun idealen en om hun zelfbeschikking terug te krijgen die de Eurofielen stukje bij beetje van hun aan het stelen waren en jarenlang de leugens door de strot werd geduwd als ideaal EU beeld voor Brussel .

  De strop om hun nek werd letterlijk en figuurlijk door het IMF en de ECB stukje bij beetje aangetrokken en de naakte Natie Griekenland zonder overleving was geboren , kaal geplukt en geschoren zou het een
  overblijfsel kunnen zijn van wat eens een soevereine Griekse Staat was met maar een doel een gekooid land om als loonslaaf leeggezogen te worden .

  Soevereiniteit en eigen cultuur met zelfbeschikking daar staan zij voor en zij kwamen hiervoor in verzet , wij slappe happen hebben hier de brui aan gegeven en laten ons dagelijks uitkleden door de gladde alen van het Rijk met hun bancaire vrienden .

  Wat een hypocriet spel van een ABN-AMRO , met een Dijsselbloem als orkestleider , om als een klein voorbeeld maar even aan te geven hoe men omgaat met het belastinggeld van het volk die notabene dezelfde banken geholpen hebben met miljarden om ze niet om te laten vallen , waarbij het woord sorry bij de banken elite niet meer voor kwam .

Reacties niet toegestaan