Deze landen scoren het hoogst op onderwijs, zorg en andere sociale zaken

Vandaag is de Sociale Progressie Index uitgekomen. Deze index rangschikt landen op basis van 52 indicatoren die niet puur economisch zijn, zoals onderwijs, gezondheidszorg, vrijheid, onderdak en toegang tot voedsel en water. Noorwegen staat op 1, de Centraal Afrikaanse Republiek scoort het slechtst. Harvard Business School professor Michael E Porter zegt: 'Om de juiste basis te creëren voor economische groei moeten landen investeren in sociale vooruitgang, niet alleen in economische factoren.' Steve Almond, een van de auteurs, voegt daaraan toe: 'Het BNP vertelt ons veel over de vooruitgang in een land, maar het is niet het hele verhaal. Samen met de Sociale Progressie Index, krijg je een totaalbeeld van de groei in een land.' Dit is de top 20:
 1. Noorwegen
 2. Zweden
 3. Zwitserland
 4. IJsland
 5. Nieuw-Zeeland
 6. Canada
 7. Finland
 8. Denemarken
 9. Nederland
 10. Australië
 11. Groot-Brittannië
 12. Ierland
 13. Oostenrijk
 14. Duitsland
 15. Japan
 16. Verenigde Staten
 17. België
 18. Portugal
 19. Slovenië
 20. Spanje
social progress index

Bron(nen):   The Independent      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Zelden werd de superioriteit van de westerse beschaving mooier in beeld gebracht.

 2. marianne martens

  Zelden is het duidelijk geweest wat een botte arrogantie het Westen uitstraalt naar het onderwijs en het wetenschappelijk onderwijs/ onderzoek, zorg en sociale zaken van het Oosten, Zuid- Oosten en sommige Afrikaanse landen.

  • Burgermans

   Maar volgens dit kaartje is dat wel terecht, Marianne.

   (in antwoord op marianne martens)
   • AT

    Ieder die denkt dat arrogantie op wat voor manier dan ook terecht is, valt buiten het bootje van beschaving, Burgermans.

    (in antwoord op Burgermans)
    • Burgermans

     Dat is slechts jouw persoonlijke mening, AT. Het is echter wetenschappelijk aantoonbaar dat alle grote beschavingen arrogant waren naar minder beschaafde culturen. De Grieken noemden alle niet-Grieken hooghartig brabbelaars (barbaroi). Toch waren de Grieken eeuwenlang het meest beschaafde volk ter wereld.

     (in antwoord op AT)
     • KarlRuprechtKroenen

      Vergeet het woord Berber niet.

      Stamt van hetzelfde woord af en werd gebruikt voor uh, je weet wel… Finnen.

      (in antwoord op Burgermans)
     • AT

      Je bedoeld ‘historisch bewezen’ en de Grieken noemden diegene die niet Grieks spraken brabbelaars omdat ze de taal niet begrepen. Dus het kan net zo goed een gebrek aan kennis van de Grieken, en daarmee een hiaat in hun beschaving (kennis), zijn.

      Nog steeds is het de vraag of het ‘terecht’ is, ik geef toe dat dit persoonlijk is. Maar verkrachting is van alle tijden maar dat maakt het nog niet ‘terecht’ of goed te keuren. Je voorbeeld heeft dus geen enkele waarde in een discussie over morele waarden.

      Arrogantie bestaat uit verschillende vormen. In de Westerse samenleving is het doorgaans geaccepteerd dat het goed is trots of overtuigd te zijn van je eigen behaalde resultaten of kracht. Het is echter een toonbeeld van zwakte als je dit vervolgens gebruikt om jezelf superieur ten opzichte van anderen te positioneren. Mensen die dit doen hebben doorgaans een slecht zelfbeeld, en worden gedreven door onzekerheid en angst.

      (in antwoord op Burgermans)
    • Vogelbeest

     De kreet “Westerse arrogantie” is naar mijn weten uitgevonden in de jaren ’70 door allerlei links-volk wat zich krampachtig vastbeet in de stelling dat alle culturen gelijk zijn. Hetzelfde volk wat nu probeert om onze Westerse beschaving met vrijheid en gelijke rechten in te leveren voor de sharia. Ze doen uitrdukkelijk hun best om te vergeten dat bijvoorbeeld vrouwen-emancipatie (toch ook altijd een groot links goed) totaal non-existent is in iedere niet-Westerse cultuur.
     De gemiddelde Westerling is wat mij betreft totaal niet arrogant. Arrogant zijn de mensen uit de (op het kaartje) niet-blauwe landen die “trots” hebben. Hun trots is op geen enkel feit gebaseerd maar toch denken ze superieur te zijn.
     Wij zijn niet superieur. We hebben alleen alles beter geregeld. Uiteraard valt er ook bij ons nog het een en ander te verbeteren, maar het is bij ons al gauw beter dan ergens anders.

     (in antwoord op AT)
   • marianne martens

    u heeft helemaal gelijk wat het kaartje betreft.Terugrijdend van een boekwinkel flitste het door mijn hoofdje: ” Hoe komt het dat dergelijke onzin wordt weergegeven. Het Westen is intern zo verdeeld en zo onmachtig om iets in eenheid uit te voeren, toch?” en dan zo’n trots/ wereldvreemd/weltfremd kaartje?

    (in antwoord op Burgermans)
    • Vogelbeest

     Ik vermoed dat we op dat gebied moeten gaan kijken naar de staatsvorm. Echte Democratieën zouden al snel tot een zodanige samenwerking kunnen komen dat we met 1 mond zouden kunnen spreken en de westerse suprematie op een zodanige manier zouden kunnen uitdragen dat alle deelnemende partijen er beter van zouden kunnen worden.

     Probleem: Uitgezonderd Zwitserland zijn er namelijk geen democratieën. Alleen particratieën. Partijbelang gaat voor landsbelang. Belang voor de kiezers is totaal non-existent. Als ze maar op jouw partij stemmen, en daarna moeten ze weer 4 jaar hun mond dicht houden. http://nl.wikipedia.org/wiki/Particratie

     (in antwoord op marianne martens)
     • marianne martens

      Particratie, een even mooie als afschuwelijke definitie in wikipedia.Er zijn zoveel goede en weldenkende mensen in de EU, die allemaal een andere vorm en bijdrage zouden willen geven aan een werkelijke democratie. Inderdaad zoals in Zwitserland. Referenda met als uitkomst wel/ of geen wet. In de EU zal deze verandering voorlopig niet plaats vinden. De idee en beeldvorming neigt naar een totalitair regime
      van consumeren. De marktwerking is de werkelijke machtige. De macht van ons/ de ander ligt in het weerwoord en de verandering van gedrag. Beter/ ander voedsel/ dierenwelzijn/ mensenwelzijn en ontplooiing. Afval opruimen etc. Het is depressief makend hoe nu weer die hele insecticiden middelen industrie zich ontrollen met daarin weer de EU en de industrie met hun geheime rapporten. Gelukkig wel mondige intellectuelen/ onderzoekers.

      (in antwoord op Vogelbeest)
 3. Bart

  The West is the best!

 4. Bart

  Ik denk dat men bijvoorbeeld in Rusland en het Midden-Oosten zich het meest stoort aan het ‘arrogante Westen’ door hun gevingerwapper over bijvoorbeeld vrouwen- en homorechten.

  Dat het Westen militair ‘arrogant’ zou zijn (wat links in Europa bedoeld), ach daar stoort men in dat soort landen niet aan, want deze taal spreekt men zelf ook.

  China is ook arrogant, maar maken Arabische of Afrikaanse landen zich daar druk om?

 5. Zonspotter Peter

  Sorry hoor, maar dit zegt helemaal niks. De mensen die dit soort onderzoeken doen of gegevens bewerken hebben het IQ van een bacterie. Die zijn ook heel sociaal.
  Dit zegt alles over degenen die dit soort resultaten in elkaar flansen.
  Allemaal Diederik Stapels.
  Hoe verzinnen ze het ? Je moet wel enorm veel fantasie hebben.
  Wat verdienen ze met dit soort onzin allemaal ?

  Veel mensen doen trouwens werk, als ze al werken, waar ze niet geschikt voor zijn of eigenlijk geen zin in hebben, maar omdat het moet om in leven te blijven.
  Je kunt ook niks met dit soort gegevens omdat het nietszeggende is.
  Je hebt er helemaal niks aan.
  En, het is een momentopname.
  Ik dacht ooit ook eens dat het onderwijs hier zo goed was.
  Zelf heb ik er weliswaar niet veel van mee gekregen. Gewoon omdat er geen geld voor was. Er viel niks te kiezen. En al helemaal niet wat ik wilde worden.
  Dus ik ben maar wat geworden. Mijn hele leven neem ik al vrijwel alles aan wat me aangeboden wordt en wat anderen niet graag doen.
  Na de school stond ik stil. Nog steeds is er gebrek aan veel.
  Je ziet ook alles weer terug hollen.
  Alles breken ze weer af. Dus wat hebben we nou bereikt ?
  Helemaal niks.

Reacties niet toegestaan