UvA-econoom: ‘Ongelijkheid neemt toe’

Economen steggelen nog steeds over de vraag of de ongelijkheid nu wel of niet toeneemt. UvA-econoom Wiemer Salverda mengt zich in het debat met een artikel op Me Judice en stelt net als de Franse Thomas Piketty dat de vermogensongelijkheid tussen rijk en arm de afgelopen jaren sterk is toegenomen. 'De rijken doen het echt veel beter.' Volgens Salverda heeft een tiende van de huishoudens nu twee derde van het vermogen in handen. Dat is 10 procent meer dan in 2009. 'De conclusie kan niet anders zijn dan dat de vermogensongelijkheid een ongekend niveau heeft bereikt', schrijft Salverda. De rijkste 10 procent leverde sinds topjaar 2008 36 miljard euro aan vermogen in en bezit nu 701 miljard. De rest had in 2013 nog 359 miljard euro over. Dat is 204 miljard euro minder dan in het topjaar. Dat komt vooral door de gedaalde huizenprijzen. Voor die 90 procent van de Nederlanders is de eigen woning het belangrijkste bezit (als ze die hebben). De bovenste 10 procent heeft vooral ook vermogen van heel andere aard, zoals aandelen. Hij verwijst onder meer naar de honderden miljarden die de ECB in de markten pompt, waardoor allerlei beleggingen gaan stijgen. 'De vermogensongelijkheid is groter dan ooit en is er weinig reden om te verwachten dat dit snel zal veranderen', schrijft Salverda.  'Integendeel.'

Bron(nen):   Volkskrant      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Peter Bakker

  Het was wel te voorspellen dat met de actie van de ECB de aandelen omhoog gaan. Behalve rijke mensen lijkt het mij ook dat de pensioenfondsen hiervan profiteren (=gewone mens). Dat de rest armer is geworden vanwege de dalende huizenprijzen is te wijten aan de regering(en) met alle lastenverzwarende maatregelen, beperkingen van de HRA en onbetrouwbaar beleid.

 2. Dead Silence

  Dus gaan we Robin Hood spelen zeker, met linkdenkende economen als roeptoeters.

  • Albert Bakker

   Ja ,want de natuurlijke gang van zaken is dat de rijken horen te stelen en nooit en te nimmer het gevaar te lopen vervolgens zelf bestolen te worden.

   (in antwoord op Dead Silence)
 3. Burgermans

  Nooit meer communisme!

  • Albert Bakker

   Communisme is een systeem waarbij er een paar belachelijke rijke mensen zijn die alle macht en rijkdom in handen hebben en dus ook door de staat worden gesubsidieerd, de rest moet maar zien rond te komen met de kruimels die van hun tafels vallen, terwijl de elite probeert door grotere happen te nemen minder te kruimelen. Je kunt alleen iets hoger klimmen als de rest als je de juiste mensen ten allen tijde een vinger in de reet houdt. Sociale mobiliteit op andere manieren wordt op alle mogelijke manieren tegengehouden.

   Wij leven een communistisch systeem dus.

   (in antwoord op Burgermans)
 4. Paul Lamote

  Onze SP-huiseconoom roeptoetert weer wat.

Reacties niet toegestaan