19-jarige vakkenvuller stript voor Ahold-baas

Een 29-jarige vakkenvuller trok op een aandeelhoudersvergadering van Ahold de helft van zijn pak uit om zijn punt te maken tegen het minimumjeugdloon, dat ongeveer de helft is van het volwassen minimumloon. Ahold-baas Dick Boer kon de actie niet zo waarderen. "Het prachtige pak dat ik nu aan heb, kan ik met mijn uurloon maar voor de helft betalen. En meneer Boer, dat ziet er dus zo uit", zei Soufian Afkir voor hij zijn halve pak afritste. Hij vergeleek zijn eigen loon met dat van de grote baas. Boer verdient 1600 euro per uur, de vakkenvuller slechts 5,96 euro. "Om uw loon van een jaar te evenaren, moet ik 299 jaar fulltime werken. Ja, u hoort het goed, 299 jaar." "Sommige aandeelhouders kwamen naar me toe om te zeggen dat ik het goed had gedaan", zegt Soufian tegen NOS op 3. "In tegenstelling tot Dick Boer, die leek niet al te blij met mijn actie." Boer: "Ik denk niet dat een aandeelhoudersvergadering de juiste plek voor deze discussie is.''

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dutchy

  maakt duidelijk wat de verschillen zijn en als z’n CEO daar ongemakkelijk onder is, moet die zichzelf maar even in de spiegel gaan kijken.

 2. Paulraw

  1600 euro per uur versus 6 euro per uur….
  NL het meest gelijke land ter wereld?

  • FritsB

   Deze vakkenvuller is een gezonde jongeman in de kracht van zijn leven. Als voetballer kan hij nog veel meer verdienen – als hij het talent er voor heeft – dan de baas die hij aanklaagt, maar dat vindt dan weer niemand gek.

   (in antwoord op Paulraw)
  • marianne martens

   Deze keurige nette en beschaafde Soufian laat indirect duidelijk zien dat het aandeelhouders leger en de bestuurders suf en grijs gekleed zijn.

   (in antwoord op Paulraw)
 3. FritsB

  Het enige punt dat de vakkenvuller maakt is m.i. dat je voor de bepaling van het minimum jeugdloon kennelijk pas met 21 jaar volwasen bent. Voor het overige is de vraag alleen of het werk van de CEO misschien voor het bedrijf 300x belangrijker is dan het werk van de vakkenvuller.

  • marianne martens

   Vanuit systeemtheoretisch oogpunt redeneert u bijzonder, als er geen “uitgeknepen” vakkenvullers rondlopen is er ook geen “waar” in de winkel voor de ” gulzige” klant. Van een vakkenvuller gehoord dat ze een aantal planken krijgen toebedeelt, maar er staan altijd meer /meer kisten om op andere planken in te zetten. Dat heet presseren/onder druk zetten van de middle- manager.. Het zijn ook nog eens van die mooie schone hardwerkende jongeren, vooral na 18.00 ( avonddienst niet uitbetaald ). Niemand is zoveel waard door zoveel te verdienen als
   Mijnheer de Boer.

   (in antwoord op FritsB)
   • FritsB

    Lees even dit artikel bij HP/De Tijd: http://www.hpdetijd.nl/2015-04-16/minimum-volwassenenloon-zin/
    Heb ik ook net pas gezien en klopt precies met mijn gedachtengang.

    (in antwoord op marianne martens)
    • marianne martens

     het artikel is helder en u heeft een punt, de politiek
     is de juiste plek om deze vragen te stellen en ook te behandelen. Toch heb ik bewondering voor zijn onvoorspelbare actie tussen aandeelhouders met bestuurders. Hij krijgt aandacht voor het probleem van velen.Per slot is het goed dat tegenstellingen op een ongewone manier aan de orde worden gesteld.

     (in antwoord op FritsB)
     • FritsB

      Soufian werd gestuurd door een jongeren-afdeling van de FNV; keurig georkestreeerd dus. Hindert me niet, maar wel dat hier twee onvergelijkbare beloningen tegenover elkaar gesteld werden. Appels met peren vergeleken, om in AH-termen te blijven. Vakkenvullen is een bijbaantje voor scholieren, met bijbehorende betaling die in een CAO is vastgesteld in overleg met de sociale partners. Adverteert AH voor zakkenvullers, dan hebben ze keus uit duizenden. De CEO wordt geacht het hele bedrijf te sturen. Hij/zij krijgt daarvoor een vergoeding die wordt vastgesteld door commissarissen en aandeelhouders, in de verwachting dat hij die vergoeding zal terugverdienen. Met die belong heeft de overheid en politiek niets te maken. Het is dus tamelijk onredelijk van de FNV om op deze manier het verschil aan de kaak te stellen; daar schiet niemand iets mee op.
      Iets verder op deze site wordt gemeld dat het model Gisele Bündchen stopt met het lopen van shows. Dat wordt haar op haar 34e te zwaar (een nette manier om te zeggen dat ze nu eindelijk wel eens wil kunnen eten wat ze lekker vindt). Het bericht zegt dat ze vorig jaar 47 miljoen dollar verdiend heeft en naar schatting in haar loopbaan damen 386 miljoen. Iets andere koek dan Dick Boer, maar ook in dit geval mag je aannemen dat haar opdrachtgevers haar dat niet betaald zouden hebben als het geld niet dubbel en dwars terugkwam. Idem dito de voetballer Cristiano Ronaldo (ik lees slechte kranten) die bij Real madrid 30 miljoen schijnt te verdienen. Dat verdient Real alleen al terug aan de verkoop van shirtjes met zijn naam erop, dus alles wat hij verder inbrengt is pure winst. Dichter bij huis ligt de verdienste van de 17-jarige max Verstappen nu nog rond de 6 cijfers maar dat wordern er gegarandeerd binnenkort 7, voor het rijden van rondjes in een auto op een afgesloten circuit, en dan liefst sneller dan de concurrentie. En in Elsevier van deze week wordt gefluisterd dat de 21-jarige Enzo Knol met zijn dagelijkse videoblog inmiddels al zo’n drie ton verdiend heeft; Hij vertelt in korte filmpjes wat hij zoal gedaan en beleefd heeft, en geloof me, dan ben je in Assen snel klaar. Mag dus Albert Heijn zelf bepalen wat ze hun CEO waard vinden?

      (in antwoord op marianne martens)
     • marianne martens

      Albert Heijn mag zelf bepalen wat ze een bestuurder waard vind net zoals andere bedrijven.Als men deze vorm van geld rondpompen aanhangt is het een interessante periode. Kapitalisme gebeurt in het nu, zie de emotionele uitdrukkingen van de Beurzen. U heeft alweer een punt over het orkestreren door de FNV, was er niet mee bekend. Zelf en zoals vele anderen leven we in een interbellum waarvan in ieder geval het “ultra- orthodoxe neo- liberale kapitalisme” weer ter sprake wordt gebracht, of het wel een waardige manier is om samen te leven. Wat wel zou moeten gebeuren is dat via de politiek, uw eerste punt, slecht betalenden meer loon behoren te ontvangen. Verder vind ik het een fantastische zet van de FNV en de keurige jongeman Soufian het probleem op deze manier vreedzaam in “beeld” te hebben gebracht. Mijnheer de Boer heeft ook goed gereageerd.
      Ontregelen wat is vastgeroest, dat is een uitstekende
      manier om zaken ter sprake te brengen.

      (in antwoord op FritsB)
 4. Meneer Dick

  Wie niet beter kan presteren dan 1300 anderen in een dozijn, die verdient niet veel en hij verdient niet veel.

  • marianne martens

   Meneer Dick, de 1300 anderen willen ook hard werken. Het werken in dit soort beroepen is ontegenzeggelijk veel slechter geworden
   in vergelijk met 50 / 60 jaar geleden, voor jongeren, eigenlijk voor elke leeftijdscategorie, die als een werkende fret ( ten ) de watergeul Noordzee inloopt.

   (in antwoord op Meneer Dick)
 5. Meneer Dick

  Als een vakkenvuller meent dat hij te weinig verdient, dan moet hij maar in Spanje of zo vakken gaan vullen.

  • marianne martens

   U husselt wat dingen door elkaar. Nederland is geen Spanje en Spanje is geen Nederland. Cultuurverschilletje?. Spanje heeft door het gehussel met de EU/ ECB heel wat voor zijn kiezen gehad gelijk Griekenland en Portugal.( Italië is een ander land want daar betaal je 60% aan de gangsters ). Hoge werkeloosheid onder de bevolking, geen uitgaven, schrapen en armoede onder de mensen, de meeste bestaansvoorwaarden, eten, woning, onderwijs, gezondheidszorg zijn nauwelijks haalbaar voor de burger. Wel een grote bek uit het Noorden en het opkopen van vastgoed. etc. Laten de Nederlandse jongeren gewoon meer verdienen, ze werken er hard genoeg voor en worden in het diepe gegooid in een kille, ijskoude levenloze vijver. De EU had nooit ontworpen mogen worden zonder een” contract social” voor alle burgers in de EU. Zo beschaafd en intelligent waren de oprichters niet van dit monstrum waar we niet meer uit kunnen stappen.TIPP is weer zo’n monstrueus verdrag, zonder de konstructieve intellectueel is de EU nergens. Het miepen en het nalopen van de vele domme stemmen is geen GraaTmeter. Dag Meneer Dick. Prettig Weekend

   (in antwoord op Meneer Dick)

Reacties niet toegestaan