Hoeveel mensen stappen er echt over naar een andere bank?

We zijn nog altijd boos op de bankiers. Recente salarisverhogingen zijn velen in het verkeerde keelgat geschoten. Uit een poll van de NOS blijkt dat 40 procent van de ondervraagden wil overstappen naar een andere bank. Op initiatief van Rutger Bregman (De Correspondent) is het deze week 'Ik stap over van bank-week'. Op de Facebook-pagina hebben inmiddels 4.000 mensen aangegeven dat ze naar een andere bank gaan. "Ik wil niet claimen dat er in Nederland een perfecte bank bestaat, maar ik denk wel dat er voor veel Nederlanders een beter, eerlijker en duurzamer alternatief is," vertelt Bregman. Vooral klanten van ING, ABN Amro en Rabobank willen weg bij hun bank, blijkt uit een enquête van consumentenprogramma Kassa. Ze denken erover een rekening te openen bij Triodos, ASN Bank of Regiobank. Maar hoeveel zetten de stap ook echt? Niet zo heel erg veel. Uit gegevens van Betaalvereniging Nederland blijkt dat vorig jaar 110.000 mensen van bank zijn veranderd. Dat komt neer op een half procent van alle 22 miljoen bankrekeningen in Nederland. Overstappen is niet moeilijk. Met de overstapservice komen 13 maanden lang al je betalingen en incasso's automatisch op je nieuwe rekening. In die tijd kun je betalende partijen op de hoogte stellen van je nieuwe rekeningnummer.

Bron(nen):   NOS op 3      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. knier

  Ik denk dat de meeste mensen die willen overstappen ook niet weten naar welke bank,zelfs die lui van Triodos zijn niet te vertrouwen en investeren in wapen handel en aanverwante praktijken,allemaal de zelfde pot nat,vol met greedy bankers..

 2. harrr

  Zolang er (net als met mobiele nummers) geen mogelijkheid bestaat om je bankrekeningnummer mee te nemen zullen er niet veel mensen overstappen.
  Ik heb er ook wel eens aan gedacht maar het is schier onmogelijk zolang ik mijn nummer niet kan houden.
  Het zal ook niet gaan gebeuren, Er is over nagedacht zegmaar 😉

  • Apekool

   Overstappen is (expres) expliciet kapot gemaakt door de totaal overbodige SEPA Europese nummering door te drukken.

   Dit laat precies zien hoe belangrijk politici hun bevolking vinden en welke belangen ze echt dienen.

   (in antwoord op harrr)
 3. Dead Silence

  Als de overheid mij meer zekerheid zou bieden omtrent veiligheid en verwijderen gespuis uit de maatschappij, dan is de beste bank die bij mij thuis waar ik op lig voor de tv.

 4. Els Kronenburg

  Ik ben al tijden geleden overgestapt van een grootbank naar de ASN. Als particulier is dat echt supersimpel: de overstapservice regelt het meest, en zelf hoef je alleen de instelling(en) waar je geld van ontvangt op de hoogte te stellen (werkgever, belastingdienst). Dat zijn er meestal maar een paar. Ik vond het een fluitje van een cent.
  Het is per maand stukken goedkoper, ik krijg nog een beetje rente op de betaalrekening en tot nu toe nooit een probleem met storingen. Ik zou niet weten welk belang ik zou hebben bij het houden van m’n eigen nummer, eerlijk gezegd. Als je een bedrijf(je) hebt, is het lastiger, omdat je dan betalingen van veel meer derden ontvangt. Maar als particulier, echt geen enkel probleem.

 5. quikfit

  Banken zijn een ”noodzakelijk kwaad”…het zijn allemaal oplichters….
  En dankzij de ECB kost je spaargeld je straks nog geld ook…

Reacties niet toegestaan